През 2022 г. растежът на реалния БВП в България възлезе

...
През 2022 г. растежът на реалния БВП в България възлезе
Коментари Харесай

БНБ внесе отчета си. Истината на инфлацията и ръста на икономиката

През 2022 година растежът на действителния Брутният вътрешен продукт в България възлезе на 3.4%, катонай-голям позитивен принос за него имаше частното ползване, подкрепяно от по-високия напредък на заплатите по отношение на инфлацията, мощно негативните действителни лихвени проценти по заеми и депозити и увеличените чисти фискални прехвърляния към семействата. Това декларира Българска народна банка в годишния си доклад за 2022 година Той бе импортиран в Народното събрание от шефа на банката Димитър Радев.

-->
Отчетеният стопански напредък имаше удобно въздействие върху пазара на труда, като се наблюдаваше покачване на броя на заетите лица и на коефициента на икономическата интензивност, както и намаляване на нивото на безработица, се споделя още в документа.

През 2022 година се образува наклонност към значително ускорение на растежа назаплатите под въздействие на засиленото търсене на труд в изискванията на увеличаващ се дефицит на работна мощ и при нараснали инфлационни упования, написа още в доклада.

Документът, издаван на български и на британски език, се приема от Управителния съвет на банката в сходство с член 1, алинея 2 и член 51 от Закона за Българската национална банка и се показва на Народното събрание за сведение. В него на фона на разбор на макроикономическото развиване на България и на международните стопански процеси се прави обзор на дейностите и функционалностите на банката през годината, както и на идните задания.

Отчетът включва и консолидирания финансов доклад на банката за съответната година, както и статистически приложения.

Тази седмица Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) одобри промени за наложителните минимални запаси, които банките поддържат.

Промените включват: от 1 юни 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти се усилва от 5 на 10 процента; от 1 юли 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се усилва от 10 на 12 %, показаха от Българска народна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР