През 2022 г. индустрията на хедж фондовете претърпя спад от

...
През 2022 г. индустрията на хедж фондовете претърпя спад от
Коментари Харесай

Петте най-притежавани от хедж фондовете компании

През 2022 година промишлеността на хедж фондовете претърпя спад от 2,4%, което демонстрира известно усъвършенстване от предизвикателната първа половина на годината, когато промишлеността означи спад от 4,6%. Загубите бяха повлияни главно от сложните пазарни условия за високорискови активи, изключително засягащи хедж фондовете с дълготраен целеустремен метод и/или по-висока волатилност.

Това означи най-слабото показване за промишлеността на хедж фондовете от 2018 година, когато също регистрира загуба от 2,4%. Разглеждайки петгодишното показване, хедж фондовете са постигнали комбинирана годишна възвръщаемост от 4,2%, демонстрирайки по-благоприятно показване спрямо облигациите, които са имали спад от 2,0%.

Aurum, експерт по вложение в хедж фондове, означи, че през 2022 година има ясни печеливши и губещи в промишлеността на хедж фондовете. Най-добре представящите се тактики са мултистратегиите (+9,5%), количествените- (+8,5%) и макро-стратегиите (+ 6,7%).

Стратегиите, които нормално имат по-висока корелация с акциите и закрепения приход, които са имали неприятно показване, са се показали най-зле.

Патрик Гали, ръководещ сътрудник на консултантската компания за хедж фондове Sussex Partners, сподели пред Ройтерс на 10 януари 2023 година: " Инвеститорите би трябвало да погледнат под повърхността, с цел да схванат представянето на промишлеността през предходната година. Дълго-късите хедж фондове са най-голямата част от промишлеността с претеглени активи. Като цяло считам, че беше добра година за хедж фондовете. "

Според изследването на хедж фондовете (HFR) общият световен капитал, вложен в хедж фондове, доближи 3,83 трилиона $ до края на 2022 година, което отразява тримесечно нарастване от 44 милиарда $.

Хедж фондовете, ръководени от The Citco Group Limited, означиха среднопретеглена възвръщаемост от -7,02% за цялата година. По-малките фондове като цяло се показаха по-добре от по-големите, както се вижда от междинната възвръщаемост от -2,86%.

HFR също по този начин акцентира, че макро тактиките, в това число главните стокови, дискреционните и количествените подстратегии, последващи трендовете, са били водещите тактики за хедж фондове в международен мащаб.

Въпреки слабото показване на хедж фондовете, Citadel, ръководена от Кен Грифин, реализира извънреден героизъм, като генерира невиждани $16 милиарда облаги за своите клиенти през 2022 година Това показване освен надмина други играчи в промишлеността, само че също по този начин стои като един от най-забележителните финансови триумфи в историята. Председателят Рик Софър на LCH Investments разяснява:

" Най-големите облаги още веднъж бяха реализирани от огромните мултистратегични хедж фондове като Citadel, DE Shaw и Millennium. Силните облаги, които те генерираха през последните години, отразяват възходящото им владичество в тактики, които не зависят от възходящите цени на активите, и техния забележителен размер ".

Индивидуалните вложители постоянно гледат на елитните хедж фондове и се пробват да имитират тяхното показване. Някои от най-притежаваните акции от хедж фондовете включват Microsoft Corporation, Amazon.com и Meta Platforms, Inc.

Ето и кои са били най-държаните 5 позиции, според данни на Insider Monkey от 943 хедж фонда към първото тримесечие на 2023 година:

5. Visa Inc. Брой хедж фондове с позиции в компанията: 173

Visa Inc. работи като компания за разплащателни технологии по целия свят. На 28 юни Visa Inc. подписа съглашение за придобиване на Pismo, основана в облака платформа за заплащане и банкиране, за парична сума от 1 милиард $. Това придобиване има за цел да разреши на Visa Inc. да усъвършенства своето главно банкиране и благоприятни условия за обработка на емитенти за необятен кръг от финансови институции и финтех клиенти. Освен това този ход ще улесни поддръжката и свързаността за нововъзникващи платежни системи като Pix, платформата за незабавни заплащания на Централната банка на Бразилия. Очаква се договорката да бъде финализирана до края на тази година.

Според базата данни на Insider Monkey за първото тримесечие, 173 хедж фонда са били оптимистични за Visa Inc., в съпоставяне със 177 фонда през предходното тримесечие. TCI Fund Management на Крис Хоон е най-големият акционер в компанията с 19,3 милиона акции на стойност 4,3 милиарда $.
 $27.6 милиарда активи: Как един от най-големите хедж фондове върви нагоре?
$27.6 милиарда активи: Как един от най-големите хедж фондове върви нагоре?

Компанията залага на сливания и придобивания

4. Alphabet Inc.

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 204

Това е една от най-притежаваните акции от хедж фондовете. Според базата данни на Insider Monkey за първото тримесечие, 204 хедж фонда са били оптимистични за Alphabet Inc., спрямо 209 фонда през предходното тримесечие.

Manole Capital Management направи следния коментар за Alphabet Inc. в писмото си до вложител за второто тримесечие на 2023 година:

" Въпреки това, S&P 500 се увеличи със 7% тази година, а Nasdaq се увеличи с +11%. Технологиите се възвърнаха от предизвикателната 2022 година и доста огромни софтуерни компании се показват сносно тази година. До средата на май 2023 година представянето от началото на годината на някои от най-популярните и огромни софтуерни имена е впечатляващо. При софтуерните компании с пазарна капитализация над $1 трилион, Apple е с +35%, Microsoft +33%, Amazon +39%, а Alphabet Inc. е с +40%. Ако добавите Nvidia, Гугъл и Meta, имате три четвърти от цялата възвръщаемост на S&P 500 от началото на годината.

Към днешна дата Apple Pay, Samsung Pay и Гугъл Pay имат ясно преимущество в арената на цифровите портфейли. Тези три компании са похарчили милиарди долари, с цел да подсигуряват, че техните приложения са лесни за потребление на техните смарт телефони. Освен това, и може би по-важно, потребителското преживяване е вградено и естествено за операционната система. Това свързва техния дигитален портфейл с устройството, което не може да бъде копирано.

3. Meta Platforms

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 220

Meta Platforms е една от обичаните акции на интелигентните вложители. Според анализатора на Evercore ISI Марк Махани на 10 юли текстовото приложение Threads на Meta Platforms, което има за цел да съперничи на Twitter, има бърз първичен ритъм на напредък. Въпреки че към момента е рано да се вършат дефинитивни изводи, съгласно анализатора приложението демонстрира обещаващ капацитет за генериране на обилни доходи през идващите години. Threads направи мощен дебют със стартирането си и бързо натрупа близо 100 милиона консуматори през първите три дни. Това обезпечава солидна насочна точка за конкуренция с Twitter, който сега има почти 240 милиона дейни консуматори на ден. Анализаторът преглежда Meta Platforms като един от желаните избори на Evercore и препотвърждава целевата цена от $350, което допуска евентуален растеж от 20%.

Според базата данни на Insider Monkey за първото тримесечие, 220 хедж фонда са били оптимистични за Meta Platforms, в съпоставяне със 194 фонда през предходното тримесечие. Coatue Management на Филип Лафонт е изтъкнат акционер в компанията с 8 милиона акции на стойност 1,70 милиарда $.

2. Amazon.com

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 173

Amazon.com е една от най-предпочитаните акции измежду интелигентните вложители. На 26 юни Amazon.com разкри проектите си да влага почти $7,8 милиарда в разширение на интервенциите на своя център за данни AWS в Охайо. Компанията има за цел да завърши инвестицията до 2030 година Това финансиране освен ще сътвори благоприятни условия за работа непосредствено в центъра за данни, само че също по този начин ще генерира хиляди спомагателни работни места в локални предприятия, участващи в построяването, употребата и поддръжката на оборудванията на AWS. Увеличената инвестиция служи за подсилване на трайното съдействие сред Amazon.com и щата Охайо.

Според базата данни на Insider Monkey за първото тримесечие, 243 хедж фонда са били акционери в Amazon.com, спрямо 240 фонда през по-ранното тримесечие. Harris Associates е водещ акционер в компанията с 22,8 милиона акции на стойност 2,3 милиарда $.
 Най-успешните мениджъри на хедж фондове са спечелили $7,7 милиарда през 2018-а
Най-успешните мениджъри на хедж фондове са спечелили $7,7 милиарда през 2018-а

Въпреки това годината не е била добра за целия бранш

1. Microsoft Corporation

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 289

Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) е най-предпочитаната акция измежду елитните хедж фондове. На 12 юли Дан Айвс, анализатор на Wedbush Securities, имаше оптимистична вероятност за Microsoft Corporation, като поддържа рейтинг за надминаване и слага целева цена от $375. Айвс акцентира смисъла на Activision Blizzard като скъп актив за Microsoft, който съгласно него доста ще усъвършенства потребителския франчайз. Очаква се това развиване да има по-широко влияние върху софтуерната промишленост, евентуално проправяйки пътя за повече придобивания от софтуерни компании, написа Айвс в изследователска записка.

Според базата данни на Insider Monkey за първото тримесечие, 289 хедж фонда са оптимистично настроени към Microsoft Corporation.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР