През 2021 г. в Бургас е отбелязан спад в противообществените

...
През 2021 г. в Бургас е отбелязан спад в противообществените
Коментари Харесай

Спад в противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Бургас

През 2021 година в Бургас е маркиран спад в противообществените прояви, осъществени от малолетни и малолетни. Намалели са кражбите от магазини /само 2 през 2021 г./ и закононарушенията свързани с владеене, приложимост и разпространяване на опиати. Последните са спаднали от 13 през 2020 година до 4 през 2021 година Тези данни са регистрирани от работата на Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни в Бургас.

Леко нарастване се вижда във вандалски прояви, измежду които чупене на люлки, пейки, катерушки и най-много в интернет закононарушения, които се изясняват с ограничаващите пандемични ограничения през последните две години.

Комисията е провела просветителни превантивни акции измежду 125 малолетни възпитаници и спортни начинания измежду 123 деца през миналата година. Кампании за асоциално държание са извършени измежду 90 малолетни деца, измежду 52-ма малолетни за принуждение сред деца и за наркотични субстанции, тютюнопушене и алкохол измежду 96 възпитаници.

Най-много самостоятелни съвещания са извършени за използването на тютюневи произведения – 25, следвани от 16 за принуждение сред деца, 6 за опиати и 5 за алкохол.

Семейни съвещания специалистите от Комисията са провели с общо 73 деца – 6 малолетни и 67 малолетни. Само 3 са случаите през 2021 година, които са пренасочени от Местната комисия към Отдел " Закрила на детето “ на Дирекция " Социално подкрепяне “. На 34 деца Комисията е изготвила през изтеклата година оценка на риска от наново осъществяване на противообществена демонстрация.

След осъществени инспекции от Комисията са формирани са 2 акта през лятото на родители на малолетни, които са позволили децата им да бъдат в питейни заведения след избрания вечерен час в Закона за протекция на детето и 56 предизвестия за неефикасен наставнически надзор.

През предходната година Комисията е провела огромен брой превантивни акции – " Опази ме “, обвързвана с интернационалния ден за битка с наркоманиите, арт занимания и дарения на топки, федербали и просветителни настолни игри на децата от педагогичен пансион в с. Варненци.

През 2021 година година Комисията ремонтира и обособи съвещателен център с обособен вход за осъществяване на съвещания с деца и родители, занимания по арт терапия и образование и срещи със студенти от компетентност " Социална педагогика " на Университет " Проф. доктор Асен Златаров ". Местната комисия за битка с противообществените прояви откри и нов кабинет в кв. " Победа ", с адрес " Хан Кубрат " № 7.

През актуалната година, с изключение на активността и превантивните акции, Комисията ще провежда среща и показване на кино лентата и книгата на приключенеца, странник и публицист – Филип Лхамсурен, който стана третият човек, прекосил независимо Амазонската джунгла. Той ще показа персоналната си история, преминавайки през сложното си детство, противообществените прояви, до хората и събитията, които са го трансформирали към положително.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР