През 2021 г. ще видим значителен напредък в окрупняването на

...
През 2021 г. ще видим значителен напредък в окрупняването на
Коментари Харесай

Квантови изчисления: силата на мрежовите клъстери


През 2021 година ще забележим забележителен прогрес в окрупняването на квантовите компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Каквато и да е спецификата на главната им технология, с цел да станат всеобщи и да има изгода от тях, квантовите компютри ще би трябвало да станат модулни и да бъдат свързани в мрежа. През 2021 година би трябвало да сме подготвени да забележим по какъв начин се случва това, споделя Питър Чапман, основен изпълнителен шеф и президент на IonQ – стартъп, отдаден на развиването на квантовите калкулации.

Квантовата технология постоянно бива свързвана с три разнообразни области на работа в мрежа. Първата е подобряването на сигурността на интернет връзките. Идеята е да се добави към информационната технология, което е, най-малко на сегашния стадий, „ неразбиваемо ”. Втората област е построяването на „ ”, употребявайки квантовата технология от последващо потомство.

Но най-наблюдаваната сфера, третата, е построяването на по-мощни квантови компютри, отбелязва. Има съображение да се чака, че в тази област през 2021 година ще забележим забележителен прогрес.

Два са потвърдените способи за създаване на по-бърз и по-мощен компютър. Първият е увеличението на продуктивността на обособените съставни елементи, като да вземем за пример скоростта на процесора. Вторият е прекосяването към модулност и увеличение на броя на съставените елементи – да вземем за пример прибавяне на голям брой процесори. Суперкомпютърът на IBM Summit употребява втория метод. Той е с размерите на два тенис корта и има 9 216 процесора, подсилени от 27 648 графични процесора.
още по тематиката
Същите два метода се ползват за квантовите компютри, споделя Чапман. IonQ, IBM, Гугъл и други компании работят върху по-големи и по-добри квантови процесори (QPU), еквивалентни на централните изчислителни ядра на обичайните компютърни системи.

Но също по този начин е допустимо да се стигне до по-голям мащаб, като се изградят повече квантови компютри и бъдат „ свързани в мрежа ” – нещо, което виждаме да се случва с облака през днешния ден. Тъй като изчислителните потребности на всички организации по целия свят се усилват, то и броят на сървърите нараства, с цел да отговори на търсенето. Ако имаме 100-кюбитов QPU и обещано приложение се нуждае от 2000, то можем да „ свържем в мрежа ” 20 QPU, с цел да създадем клъстер, който работи като индивидуален, по-мощен квантов компютър, изяснява специалистът.

При „ класическите ” изчислителни системи прекосяването към модуларност постоянно води до някакъв компромис във връзка с продуктивността или пък до спомагателни режийни разноски както във връзка с парите, по този начин и на времето. При квантовите калкулации не се постанова подобен компромис.

„ За да позволим на голям брой квантови компютри да работят дружно като едно цяло, би трябвало да „ преплетем ” кюбити в QPU. Това „ преплитане ” разрешава два кюбита да останат свързани, тъй че дейностите, осъществявани върху единия, да въздействат на другия, даже когато са разграничени на огромни дистанции ”, изяснява Чапман.

„ След като кюбитите са взаимопреплетени, за тях към този момент нямат значение местоположението, дистанцията или източникът на кюбита. А това значи, че няма разноски за тяхното стартиране след първичната цена на конфигурация ”, добавя той.

Всичко това дава съображение на експертите да предвиждат, че през 2021 година ще забележим първата проява на модулни  с цел създаване на един огромен, доста мощен квантов мега-компютър. Това ще се случи в действителната квантова промишленост, отвън теоретичните опити в университетски лаборатории, и ще ни покаже ясно пътя към основаване на по-мощни квантови компютри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР