През 2019 година озоновата дупка се смали до най-ниското си

...
През 2019 година озоновата дупка се смали до най-ниското си
Коментари Харесай

Озоновата дупка се свива

През 2019 година озоновата дупка се смали до най-ниското си равнище от 1982 година заради извънредно високите температури в стратосферата, регистрирани през тази година, само че това не може да се назова последица от изменението на климата, съобщи за РИА Новости Андрей Кисельов, водещ откривател в Главната геофизична обсерватория в Русия.
Учените от НАСА също означиха рекордно понижаване на размера на озоновата дупка над Антарктида през септември тази година. Освен това дупката резервира минималните си стойности през октомври, макар че нормално по това време наблюдаващите записват нарастване на нейния размер. На фона на тези данни имаше известия, че изменението на климата способства за понижаване на озоновата дупка, което слага под подозрение успеваемостта на Монреалския протокол, съгласно който страните се съгласяват, че повода за дупката е основана от индивида, и се съгласиха да забранят излъчванията на фреон.
" Тази година стратосферата е много топла, тъй че един от механизмите за заличаване на озон във високи стратосферни облаци се оказа на практика изключен. Това докара до високи равнища на озон и понижаване на озоновата дупка. Тази обстановка обаче е присъща за тази година и не обезпечена във всеки миг. Необходим е най-малко 30-годишен интервал, с цел да се дефинира връзката с изменението на климата ", сподели Кисельов.
През септември 1974 година американското списание Science потвърждава - аерозолите унищожават озоновия щит на Земята. Паническото въодушевление породи незабавно и се ускори, откакто британците откриха озонова дупка на 1000 км в Антарктида. Дупката растеше.
Възстановяването на озоновия пласт в по-голяма степен би трябвало да бъде обвързвано с триумфа на Монреалския протокол, който ще спре промишлените излъчвания на фреони в атмосферата - главният антропогенен фактор в унищожаването на озоновия пласт.
" Фреоните влизат в атмосферата вследствие на излъчвания, по-късно се издигат в стратосферата и тук, под въздействието на слънчевата светлина, се отделят хлорни атоми, които унищожават озоновия пласт заради реакцията сред озон и хлор ", изясни климатологът.
Кисельов напомни, че има три аргументи за растежа на озоновата дупка. " Циркуполарният ураган лимитира достъпа на богат на озон въздух от по-северни до южни ширини; освобождението на фреони в атмосферата и характерни разнородни реакции. Тази година заради увеличение температурите в стратосферата не се образуват облаци, които съдържат тези частици, защото те се образуват при доста ниски температури от -80 -85 градуса ", изясни ученият.
" Противниците на фреонната доктрина за заличаване на озон постоянно декларират, че може би природата може да компенсира човешките действия. Въпреки това можем да разчитаме единствено на модели, които разказват процеса, а те потвърждават, че фреоновите излъчвания унищожават озоновия пласт и са дългогодишен значим фактор. Затова не бих смятал намаляването на озоновата дупка през тази година като резултат от естествено самовъзстановяване в природата ", означи Кисельов.
Заглавна фотография: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР