През 2019 година българите ще изхарчат близо 2 милиарда лева

...
През 2019 година българите ще изхарчат близо 2 милиарда лева
Коментари Харесай

Българите изхвърляли над 600 тона храна годишно

 През 2019 година българите ще изхарчат близо 2 милиарда лв. за трапезата и подаръците, само че за 12-те месеца 670 тона храна отива на боклука. Според специалисти всеки от нас изхвърля една трета от това, което е купил, заяви Нова телевизия. 

" Българинът изхвърля приблизително 1/3 от всичко, което купува. Това значи, че всякога като влезем в магазина и погледнем количката, мисловно би трябвало да пресметнем, че то, 1/3 непосредствено отпътува в кофата ", разяснява готвачът Божана Кацарова.

За да не изхвърляме толкоз доста, съветът е да се замисляме какво купуваме и би трябвало ли ни в действителност. " Мислете по-отговорно когато пазарувате, задавайте си постоянно въпроса: " Имам ли потребност от това нещо? ", сподели още тя.

Ако въпреки всичко сме се запасили излишно, идва въпросът: " Можем ли да дарим храна проведено? ". Вариант дават многочислените фейсбук начинания. Лорета Тодорова за трета година провежда акцията " Коледно знамение ". Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и в неравностойно състояние. " Някак в всекидневието си все бързаме и не съумяваме да помислим за тези неща, само че когато има някой, който да те подкани - нещата се случват по-лесно ", разяснява Тодорова.

За компаниите, вид са даренията към Хранителната банка, само че има избрани условия - храната да е в период на валидност, да не е нарушена опаковката й и да е с явен генезис. " Всяко произвеждане и търговски развой неизбежно генерира брак. Те могат да се възползват от съществуването на това решение - да се свържат с Хранителната банка, да доставят храната, а ние да я обслужим до тези, които най-вече имат потребност от нея ", показва Цанка Миланова от Българската хранителна банка.

Голямото усложнение за компаниите идва от това, че всеки артикул би трябвало да се отбелязва самостоятелно с надпис " подаяние ". Затова от време на време и за бизнеса пътят на останалата храна към боклука се оказва по-бърз и по-лесен. И въпреки всичко, от началото на годината в складовете на Хранителната банка у нас са получени артикули на стойност над 630 000 лв..

Всяка година 88 милиона тона годна храна отива в контейнерите за отпадък в страните от Европейския съюз. Обърнато в храна - по 178 кг на човек.

" Просто би трябвало да стартираме да мислим малко повече и за другите хора, освен за себе си ", сподели Лорета Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР