През 2019 г. в САЩ е имало рекорден брой масови

...
През 2019 г. в САЩ е имало рекорден брой масови
Коментари Харесай

Рекорден брой на масови убийства в САЩ през 2019 г.

През 2019 година в Съединени американски щати е имало рекорден брой всеобщи убийства, демонстрира изследване, представено от Би Би Си.

Според база от данни, формирана от Асошиейтед прес, Ю Ес Ей Тъдей и Североизточния университет в Бостън, през отминаващата година в Съединени американски щати е имало общо 41 всеобщи убийства, при които са починали 211 души.

Под всеобщо ликвидиране в тази ситуация се схваща всеки случай с 4 или повече жертви, без да се брои причинителя на нападението.

Трите издания стартират да водят тази база от данни от 2006 година, само че съгласно нейните създатели, не е имало година с повече всеобщи убийства от 1970 година насам, предава Асошиейтед прес.

Най-кървавите набези през 2019 година са стрелбата в общински център във Вирджиния Бийч, щата Вирджиния и тази в търговски център в град Ел Пасо, Тексас, при които бяха убити  съответно 12 и 22 души. Най-много всеобщи убийства през тази година са станали в щата Калиформия – 8.

Макар че броят на всеобщите убийства е максимален тази година, броят на жертвите е по-малък в сравнение с през 2017 г, когато при сходни набези умират общо 224 души. Това се дължи значително на най-кървавото всеобщо ликвидиране в историята на Съединени американски щати - стрелбата по време на музикален фестивал в Лас Вегас, при която бяха убити 59 души.

Джеймс Денсли, криминолог и професор в Метрополитън Стейт Юнивърсите Миниесота, споделя, че броят на всеобщите убийства пораства на фона на спад в общия брой убийства.

„ Като % от убийствата, тези всеобщи набези дават отговор за все по-голяма част от смъртните случаи “, споделя Денсли пред АП.

Според него този феномен се дължи на проблематичния интервал, през които минава американското общество. Той обаче акцентира, че сходни скокове в броя на закононарушенията се следят от време на време.

„ Изглежда, че това е епохата на всеобщите стрелби “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР