През 2017 година Пловдив е отличникът по отношение на растеж

...
През 2017 година Пловдив е отличникът по отношение на растеж
Коментари Харесай

Доходите на заетите в този град растат по-бързо от тези на работещите в София

През 2017 година Пловдив е отличникът във връзка с напредък на приходите и на растеж на заетостта. Около една десета от наетите на работа през предходната година са в област Пловдив, а растежът на приходите на работещите там приближава 13%, демонстрира ново проучване на " Индъстри Уоч ".

По нарастване на заетостта столицата изпреварва Градът под тепетата, като там през предходната година са съсредоточени съвсем една трета от новонаетите лица. София обаче изостава едва зад Пловдив във връзка с растежа на приходите.

Изчисленията демонстрират, че осезателен напредък над 10 на 100 на приходите има в още няколко области в страната - Габрово, Ямбол, Софийска област, Бургас и Разград.

" Най-незабележимо - с под 1% годишно нараства приходът, който са получили наетите в областите Силистра и Добрич, а във Видин трудовият приход даже се свива през миналата година ", излиза наяве от отчета.

 Снимка 362238

" Регионалната динамичност на трудовите приходи зависи както от интензивността в действителната стопанска система, по този начин и от гъвкавостта на предлагането на труд по линия на включването на неактивни лица в работната мощ и вътрешната миграция от прилежащи по-малки обитаеми места ", показват още специалистите.

Според тях опциите за намиране на претовареност в други европейски страни също оказва мощно влияние върху заплащането по области и компликациите, които работодателите срещат при обезпечаване на нужния личен състав.

Най-голямо търсене на благоприятни условия за работа в чужбина имат живеещите в Търговище, Перник, Шумен, Сливен и Пазарджик. От друга страна минимален е той в София-град, Враца, Благоевград, Варна и Плевен.

" Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен през 2017 година, като коефициентът на претовареност на лицата на 15-64 години възлиза на 66.9% и към този момент надвишава предкризисния пик от 64% през 2008 година Въпреки че заетостта в релативно измерение към този момент надвишава нивата в апогея преди настъпването на международната рецесия, заетите лица като безспорен брой през 2017 година са с 210.5 хиляди по-малко от 2008 година ", се показва в отчета.

" От позиция на търсените специалности, през 2017 година най-голямо е нарастването на заетия личен състав в услуги, търговия и защита (31.5 хил.) и лицата, ангажирани в специалности, неизискващи специфична подготовка (31 хил.). Тези два класа специалности изясняват близо половината от регистрирания напредък на заетостта през миналата година. Общо над 41 хиляди лица чисто са новозаетите квалифицирани служащи, машинни оператори и монтажници ", се споделя още в документа.

По оценката на специалистите двуцифреният растеж на заплатите с 10% общо за стопанската система през предходната година се дължи главно поради засиленото търсене на служащи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР