През 2017 г. учените обявиха, че са се натъкнали на

...
През 2017 г. учените обявиха, че са се натъкнали на
Коментари Харесай

Жабите сияят в здрача

През 2017 година учените оповестиха, че са се натъкнали на естествено знамение. Оказва се, че някои жаби светят в здрача благодарение на незнайно до момента флуоресцентно съединяване.

По това време не беше известно какъв брой типа жаби могат да излъчват тази флуоресценция. Нови проучвания се заеха да отговорят на този въпрос и откриха, че броят е доста по-голям, в сравнение с предполагаше първичното изобретение.  

При проучване на 151 типа южноамерикански жаби всеки обособен субект - това са 528 жаби - демонстрира някаква степен на флуоресценция.

Нещо повече, проучването, оповестено в предпечатния сървър bioRxiv, демонстрира, че флуоресценцията се съчетава със зрението и екологията на жабите, което демонстрира, че тя играе роля в метода, по който жабите си изпращат сигнали една на друга, а може би и с цел да се предпазят от хищници.

" Чрез полево изследване в Южна Америка открихме и документирахме модели на биофлуоресценция при тропическите земноводни. Увеличихме броя на типовете, които са били изследвани за тази специфичност, над три пъти и добавихме представители на неразучени до момента фамилии анурани ", написа екипът, управителен от биолога Кортни Уичър от Държавния университет на Флорида.

" Нашите резултати допускат, че биофлуоресценцията на жабите евентуално играе роля в връзката на анурана. "

Някои от изследваните жаби. Източник: Whitcher et al., bioRxiv, 2023

В животинското царство светят голям брой неща, само че повода за това не всеки път е явна.

Флуоресценцията е тип зарево, което се получава, когато светлината се гълтам и излъчва още веднъж с друга дължина на вълната, и е следена при доста типове, в това число котешки акули, хамелеони, саламандри и, колкото и необичайно да звучи - австралийски еднокопитни и торбести животни. Костите също флуоресцират; да, даже и вашите.

Изглежда обаче, че биофлуоресценцията, която се случва в кожата на жабите, се разграничава от флуоресценцията на други светещи животни. Уитчър и екипът ѝ улавят и изследват въпросните 528 жаби в Южна Америка, като ги осветяват с лампи от ултравиолетовия до забележимия набор и записват резултатите.

Както към този момент споменахме, всяка жаба в проучването е излъчвала назад светлината (макар и при някои излъчената светлина да е била едвам 2 % от изпратената). Начинът на светене обаче евентуално е по-интересен от самия факт, че жабите светят.

От всички дължини на вълните, на които са били изложени жабите, синята светлина, която е най-близка до естествения здрач на Земята, е провокирала най-силна флуоресценция. А самата флуоресценция се демонстрира най-вече в два разнообразни пика на забележимата светлина - един зелен и един оранжев.

Много жаби са крепускуларни, т.е. дейни са в здрача (при слаба светлина по време на изгрев и залез слънце). При някои типове очите им са устроени по този начин, че да работят най-добре при тази светлина, като в тях доминират пръчковидни фоторецептори, чувствителни към зелено и синьо - изключително към зелено. Както означават откривателите, сензитивните на зелено пръчици заемат към 60 % от площта на ретината на някои жаби.

Boana lanciformis има изключително забележителна светеща шарка на гърлото си. Източник: Michael Bakker Paver/iNaturalist, CC BY 4.0

Това значи, че зеленото им зарево е най-ярко през онази част от деня, когато жабите са най-активни, и свети в цвят, към който очите на жабите са изключително чувствителни. Частите на тялото, които светят, са тези, които вземат участие в най-голяма степен в подаването на сигнали към други жаби, като гърлото и гърба. Това навежда на мисълта, че биофлуоресценцията е част от информационния инструментариум на жабите.

Каква е обаче оранжевата флуоресценция? Е, това може да е непряк артикул от еволюцията на биофлуоресценцията при жабите. Или пък може да е сигнал за див звяр, предизвестие да се държи настрани. Ще би трябвало да се извърши още работа, с цел да се дефинира какво значи оранжевото зарево.

Зеленото зарево обаче дава отговор на всички критерии за определяне на екологично значение, споделят откривателите.

" Биофлуоресценцията при доста типове жаби съответствува с пика на разбиране на зелените пръчици на анурана, само че мощно се разграничава от цветовете на фона, отразени по време на естествените часове за размножаване на жабите, което прави биофлуоресценцията най-видима през това време ", пишат те в своята публикация.

Изследването може да бъде прочетено в bioRxiv.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР