През 2017 г. учени обявиха природно чудо, някои жаби светят

...
През 2017 г. учени обявиха природно чудо, някои жаби светят
Коментари Харесай

Защо жабите светят, когато е тъмно

През 2017 година учени оповестиха естествено знамение, някои жаби светят в здрачa, чрез флуоресцентно съединяване , което не сме виждали преди в природата.

По това време не беше известно какъв брой типа жаби могат да излъчват тази флуоресценция. 

Изследване на 151 типа южноамерикански жаби, демонстрира каква е степента на флуоресценция на всеки обособен тип. Данните от проучването сочат, че флуоресценцията е обвързана със зрението на жабите.

Според учени излъчването на светлина оказва въздействие на метода, по който жабите си алармират една на друга. Те смятат, че флуоресценцията отблъскване на хищниците.

„ Чрез теренно изследване в Южна Америка открихме и документирахме модели на биофлуоресценция в тропическите земноводни “, пише биологът Кортни Уичър от Държавния университет на Флорида.

Frogs Glow at Twilight, Perhaps to Find Each Other in The Shadows.
— Cap-Faiz (@faiz_cap)
" Много неща в животинското царство светят, само че повода не постоянно е явна ", показват учени.

Флуоресценцията е тип искра, основан, когато светлината се всмуква и излъчи още веднъж при друга дължина на вълната, и се следи при доста типове, в това число акули, хамелеони и саламандри. Костите също флуоресцират, изясняват учени.

Биофлуоресценцията, създадена в кожата на жабите,  е друга от флуоресценцията на други светещи животни.

Синята светлина, която е най-близо до естествения здрач на Земята, създава най-силна флуоресценция, а самата флуоресценция се появява най-вече в два разнообразни пика на забележимата светлина – в зелен и оранжев, показват учени.

Sometimes, organic chemistry photos can be pretty to look at.

Fluorescent compound organic layer.

This website source is a collection of such chemistry imagery:, cc attr-nc-nd 4.0
— Cliff Pickover (@pickover)
Много жаби са крепускуларни - т.е. те са дейни при здрач . При някои типове очите им са основани да работят най-добре при тази светлина, доминирани от пръчковидни фоторецептори, чувствителни към зелено и синьо, написа издание Science Alert.

Зелено зарево на жабите е най-ярко денем, изясняват учени. Частите от тялото, които светят, са тези, които вземат участие най-вече в комуниакцията сред животните, а именно гърлото и гърба. Това допуска, че биофлуоресценцията е част от информационния инструментариум на жабите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР