През 2017 г. новите регистрирани случаи на ХИВ-позитивни хора в

...
През 2017 г. новите регистрирани случаи на ХИВ-позитивни хора в
Коментари Харесай

Девет от десет нови случаи на заразяване с ХИВ в България са при мъже

През 2017 година новите регистрирани случаи на ХИВ-позитивни хора в България са 220 от над 260 хиляди изследвани. Така общият брой на инфектираните в страната все още става 2 694, като се резервира наклонността от последните години броят на засегнатите мъже да е в пъти по-голям от този на засегнатите дами. При случаите от тази година съотношението е 9 към 1 или 199 мъже и 21 дами.

Такава е формалната статистика за България, изнесена от Министерството на здравеопазването, във връзка днешния Световен ден за битка със СПИН - 1 декември . Днес и в разнообразни дни през целия месец в страната се провеждат осведомителни акции и акции за безвъзмездни анонимни проучвания за ХИВ (Вижте акциите по градове и дати в прикачения файл).

ХИВ в България

Освен че повече мъже са наранени от вируса, се резервират и други трендове от последните години като тези, че инфекцията се популяризира главно по сексуален път, по-често при хомосексуален контакт, и най-вече случаи има в огромните градове. Заразените по сексуален път са 88% (от тях 52% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт), останалите 12% са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати. В София и София област са диагностицирани 98 индивида от 220-те за годината, в Пловдив са 22-ма, във Варна - 18, в Плевен - 9, и четирима в Бургас.

Кампании из страната за информация и проучвания за ХИВ Най-засегната при новорегистрираните случаи е възрастовата група 30-39 години (36%), следвана от възрастовата група на 20-29-годишните (34%). Най-младият ХИВ серопозитивен в България е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.

 Девет от 10 нови случаи на заразяване с ХИВ в България са при мъже
© Reuters

Към 31 октомври т.г. общо 1 291 души с ХИВ се наблюдават в секторите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 163 (90%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

" В осъществяване на уговорките на страната, Министерството на здравеопазването обезпечава гратис модерно лекуване с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, без значение от техния здравно-осигурителен статус. Разкрити са и работят 5 бранша за лекуване на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ", написа ведомството. В мощ от тази година е и Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и СПИН 2017-2020 година, която ще замести с държавни средства досегашната стратегия, обезпечена от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария

Според сигнал до " Дневник " на пациент с ХИВ, поискал да остане неизвестен, макар гаранцията на министерството обаче, от време на време има проблем с обезпечаването на лекарства от антиретровирусната терапия , и се постанова промяна на комбинацията от медикаменти на хората в тази обстановка, а това слага здравето им в риск. Читателският сигнал споделя за два такива случая при самия него за последните две години.

В Европа и света

България е измежду страните в Европа с най-ниско разпространяване на ХИВ . При междинна периодичност на инфектираните от 5.7 на 100 хиляди души, този индикатор за България е 2.8. Страните с индикатори над междинните за Европейски Съюз и ЕИП са: Латвия с 18.5, Естония с 17.4, Малта - 14.5, Люксембург - 11.5, Ирландия с 10.5, Португалия - 10, Кипър - 9.4 и Англия - 7.9..

По данни на Европейския център за надзор на болесттите през 2016 година в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 хиляди нови случая на ХИВ. Данните демонстрират, че един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със забавяне.

В международен мащаб разпространяването на вируса се овладява все по-ефективно. По данни на Световната здравна организация от 2000 година до 2016 година делът на новоинфектираните е намалял с 39% , а на смъртните случаи с една трета или има общо 13.1 млн. избавени живота, с помощта на разширяващия се достъп до антиретровирусна терапия. Особено висок е обсегът с лечението на бременни и кърмещи дами - 76% от всички инфектирани, като това предотвратява заразяването на бебетата.

Въпреки това ХИВ продължава да е една от огромните закани за човечеството. От началото на епидемията през 70-те до момента жертвите са над 35 милиона - 1 милион от тях умряли през 2016 година Други 1.8 милиона са били новодиагностицирани като носители на вируса през същата година, допълвайки общия брой на живеещите с вируса по света до 36.7 милиона души .

Дали светът може да се пребори един път вечно със СПИН? Вижте във видеото на " Дневник ":
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР