През 2016 г. в България са се родили 65 хил.

...
През 2016 г. в България са се родили 65 хил.
Коментари Харесай

България намалява и остарява

През 2016 година в България са се родили 65 хиляди деца, като броят им понижава на годишна база.

© Георги Кожухаров 43.5 години е междинната възраст на популацията през 2016 година Още по тематиката
Пропаст, която не стопира да пораства

Оживлението през последната година е съсредоточено в стопански мощните области, до момента в който по-слабо развитите региони стагнират
10 ное 2017
Световната банка: Икономическият растеж в България ще доближи 3.8% през 2017 година

Очакванията са нараснали с 0.8 прочие п. по отношение на пролетта, излиза наяве от есенната прогноза на банката
19 окт 2017
Повече младежи напущат страната, в сравнение с идват извън

Основните дестинации на българите, които емигрират, са в границите на Европейски Съюз: Германия, Обединеното кралство и Испания
11 дек 2016
Изгубеното население на Източна и Централна Европа

Емиграцията, ниската раждаемост и високата смъртност водят до устойчивото обезлюдяване на района. Нужна е обаче акомодация към новата му демография
28 окт 2016
Средната дълготрайност на живота в България доближава 74.7 години през интервала 2014 - 2016 година, или с 0.2 години над регистрираната стойност през предходния двегодишен интервал. Това излиза наяве от доклада за 2016 година за осъществяването на Националната тактика за демографско развиване на България (2012-2030 г.), признат от Министерски съвет през днешния ден. Като цяло това значи, че изискванията в страната леко се усъвършенстват, защото висока междинна дълготрайност на живота нормално се свързва с положителни медицински и социално-икономически условия в страната. Българската междинна дълготрайност обаче е втората най-ниска в Европейски Съюз, след регистрираната в Литва (74.6 г.), съгласно данните на Евростат.

Същевременно междинната възраст на популацията в България е измежду най-високите в света, показва демографският доклад. Броят на възрастните хора нараства, до момента в който младите понижават. Тенденцията нито е нова, нито е изненада, защото резултатите от демографската бомба към този момент се виждат под формата на изострящия се дефицит на работна ръка. Демографската рецесия е измежду най-често посочваните от специалисти проблеми на страната в дълготраен проект.

Добрата вест в отчетът е, че детската смъртност понижава. Лошата обаче е, че се раждат по-малко деца по отношение на миналата година. Намалява също по този начин броят на дамите във фертилна възраст, а коефициентът на плодовитост остава неизменен (брой роден деца на една жена) - малко под междинния за Европейски Съюз, който също като цяло не е впечатляващ.

Застаряваща страна

Населението в България понижава и застарява. С това стартира обзорът на демографската обстановка в страната през 2016 година Хората понижават с съвсем 52 хиляди на годишна база, най-вече вследствие на отрицателния натурален приръст, до 7.1 млн. души предходната година. Същевременно междинната възраст се подвига до 43.5 години. За съпоставяне, през 2001 година цифрата е било 40.4 години. Като " тревожна " е маркирана и наклонността във възпроизводството на трудоспособното население - към края на предходната година на всеки 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, подхождат едвам 63, които влизат. За съпоставяне, 15 години по-рано съотношението е било 100 излизащи на 124 младежи.

Застаряването е проблем по няколко аргументи. От една страна водят до нарастване на обществените разноски за пенсии, а оттова и потребност от промяна на пенсионната система. Така да вземем за пример в отчета се оферират ограничения, които могат да се подхващат, с цел да подобрят устойчивостта на обществените финанси - като нарастване на възрастта за пенсиониране, въвеждане на по-строги условия за приемане на пенсия от ДОО, ограничение на достъпа до схеми за ранно пенсиониране.

Друг проблем са разноските за опазване на здравето и медицински грижи, които се чака да нарастват при все по-възрастно население. Потърпевша от влошаващата се демография е и бизнес средата. " Инвестициите в човешкия капитал и в работната мощ, формирана от младежи и възрастни, ще бъдат жизненоважни за бъдещия напредък на продуктивността при намаляващо и застаряващо население и намаляваща работна мощ ", отбелязва отчетът. Успоредно с това обаче ще са нужни и повече обществени разноски в образованието, които да обезпечат нарастване в продуктивността на труда във времена, когато работната мощ понижава като брой.

По-малко бебета

Една от дребното позитивни статистики в отчетът е, че коефициентът на детска смъртност пада до 6.5 промила - най-ниската записана стойност в историята на статистиката. От друга страна обаче понижава и броят на живородените деца - с близо хиляда до 65 хиляди по отношение на миналата година. Перспективите също не са положителни - броят на дамите във фертилна възраст продължава да се намалява. През 2016 година той е малко над 1.5 млн., което е с 22 хиляди под равнището от миналата година и със 111 хиляди под това от 2011 година

Друг индикатор, който е стеснителен, е коефициентът на плодовитост - междинният брой деца, които би родила една жена. За България цената е малко над 1.5, което съгласно отчетът е добра вест, защото остава непосредствен до междинните равнища за страните членки на съюза (близо 1.6). Но би трябвало да се регистрира, че равнището на популацията се поддържа устойчиво при коефициент от 2.1 - число, до което в Европейски Съюз най-вече се приближава Франция (с 1.96). България обаче не се и надява да доближи сходни равнища. " Реалистичните благоприятни условия на страната са свързани с предприемане на ограничения за поддържане в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект на коефициент на плодовитост към 1.5 ", написа в отчетът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР