През 2016 г. с това заболяване са диагностицирани над 4000

...
През 2016 г. с това заболяване са диагностицирани над 4000
Коментари Харесай

Ракът на белия дроб поразява най-често мъжете у нас

През 2016 година с това заболяване са диагностицирани над 4000 българи, заяви доктор Марчела Колева - експерт по здравна онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ ", във връзка на месеца за битка с рака на белия дроб и за днешния Международен ден без тютюнев пушек.

Ракът на белия дроб, освен у нас, само че и в международен мащаб, най-често се среща в най-активната възраст на хората - сред 45-55 и 60 години, изясни доктор Колева, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя разяснява, че ракът на белия дроб за нашата страна постепенно, прогресивно напредва като периодичност, само че с помощта на новите благоприятни условия за лекуване пациентите живеят доста по-дълго и по-качествено.

В международен мащаб ракът на белия дроб визира над 1,8 милиона души и е водеща причина за гибел от онкологични болести. Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 милиона смъртни случаи в света - повече от рака на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети дружно, оповестиха лекарите, присъстващи на конференцията.

Според тях главните рискови фактори за развиване на рака на белия дроб са дейното или пасивното тютюнопушене, замърсяването на въздуха, някои химикали и типове радиация, фамилната обремененост към болестта.

Около 25 % от случаите на белодробен рак се появяват обаче и при хора, които са били непушачи през целия си живот.

Един от главните проблеми, обвързван с рака на белия дроб, е незадоволителната профилактика и късното диагностициране, което е поради неналичието на признаци и недоволства в ранните стадии на болестта, изясни проф. Данаил Петров - шеф на Клиниката по гръдна хирургия в МБАЛББ "Света София ".

По думите му, за жалост, над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти етап на болестта.

Проф. Петров предложи на пациентите да не се съгласяват незабавно да им бъде направена интервенция, без да са направени нужните проучвания за точното диагностициране на стадия на болестта.

Проф. Костов: Българинът подсъзнателно се санкционира с пушенето >>>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР