През 2015 година на 250 метра от жилищен квартал в

...
През 2015 година на 250 метра от жилищен квартал в
Коментари Харесай

Политически чадър върху общинар от ГЕРБ съсипвал въздуха в с. Труд

През 2015 година на 250 метра от жилищен квартал в село Труд проработи централа за произвеждане на топло и електрическа енергия от био маса. От нейното въвеждане в употреба до през днешния ден живущите наоколо семейства се оплакват от миризми, звук, трафик на цистерни в дребните часове на денонощието, редовно и безотговорно заливане на аграрни земи с остатъчен от производството артикул , за който до ден сегашен няма информация какво съдържа. Заливането на земеделските земи се прави без съвещания с агрономи и в редица нарушавания на Нитратната инструкция и ЗОЗЗ. Това обявиха на конференция представителите на Сдружението с нестопанска цел " Бъдеще за село Труд ".

В продължение на 3 години Сдружението реализира систематични и поредни цивилен дейности за справяне с отрицателните въздействия на това произвеждане върху живота и здравето на живущите наоколо стотици семейства. Към сегашния миг от " Бъдеще за село Труд " са положили големи старания - изпратени са и голям брой уведомления към всички отраслови органи на локалната и държавна власт: кмета на с. Труд; кметски съвет; кмет на община Марица; Общински съвет към община Марица; Областен шеф на град Пловдив; шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда гр. Пловдив; Омбудсман на Република България; министър на околната среда и водите; министър на земеделието; шеф на организация по сигурност на храните (БАБХ); министър на опазването на здравето и шеф на РЗИ Пловдив; министър на районното развитие; парламентарни комисии към министерство на околната среда и водите, земеделие и здравеопазване; президент на Република България; вицепремиер и министър председател на република България.

" Документацията е солидна - резултата жалък. "

По проблема в селото Труд бяха проведени голям брой митинги:

 За четвърти път село Труд изиска чист въздух
За четвърти път село Труд изиска чист въздух

Призоваха премиера Борисов да им обърне внимание

 Стотици поданици на с. Труд блокираха Карловско шосе в символ на митинг
Стотици поданици на с. Труд блокираха Карловско шосе в символ на митинг

Срещу замърсяването и шума на централа за преправка на биомаса

 Протестиращи против биоцентрала блокираха пътя Пловдив – Карлово
Протестиращи против биоцентрала блокираха пътя Пловдив – Карлово

Оплакват се от звук и непоносими миризми

 Село Труд стачкува - желае си чистия въздух
Село Труд стачкува - желае си чистия въздух

Срещу работата на централа за преправка на биомаса

От Сдружението са безапелационни - на всички тези дейности отрасловите институции не са дали отговор по никакъв метод.

Активистите пишат: " Напротив, станахме очевидци на разпъването на един голям чадър върху активността на централата за биомаса в с. Труд. Чадър който няколко министерства и районни инспекции разпънаха дружно и яростно защитаваха интереса на собствен съпартиец, общински консултант от ГЕРБ в община Пещера, който е и притежател на централата в с. Труд. С лекост заметоха проблемите на популацията и се втурнаха да бранят активност, която в същината си е екологична и добра, само че единствено по документи. Не сме срещу добива на зелената сила! Напротив, виждаме и оценяваме успеваемостта на тези технологии, естествено когато те не са за сметка на изконни човешки конституционни права! "

Казусът е най-много в ресора на Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда, заради което гражданската самодейност насочила напъните си в търсене на помощ точно към Стефан Шилев и Нено Димов. В годините обаче тяхната позиция станала все по настървена в отбрана на централата в село Труд и в частност на ползите на притежателя, общински консултант на ГЕРБ в гр. Пещера . Всеки сигнал от страна на популацията е бил нападнат със мощни медийни изявления и заглушаван от гласа на министъра и неговите подгласници.

" В медийното пространство се афишираха 22 инспекции с неустановени нарушавания, а когато инцидентно се откриха такива, Регионална инспекция за опазване на околната среда приготвяше документите по този начин, че съдът я обявяваше за несъществена . Имаше мобилна станция, която измерваше качеството на въздуха съвсем година. Тя се поставяше за седмица-две, които всякога бяха чакани от популацията, тъй като единствено тогава централата не се чуваше и помирисваше въобще. Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда непрекъснато използваха съвършените резултати от замерванията против негодуващото население. Въпреки, че пред медиите самият министър ясно съобщи, че тази мобилна станция не хваща излъчванията присъщи за био газ инсталациите, неналичието на отклонения при замерванията продължиха да бъдат коз против популацията. Така в годините казусът на село Труд си остава проблем, за който институциите, въпреки по закон да са длъжни да работят в полза на обществото продължиха и до през днешния ден не престават да неглижират. "

" Престъпление е държавен чиновник да употребява репресивни, мутренски похвати, целящи всяване на боязън и затваряне на усти. Реши се, че казусът в село Труд ще бъде отстранен, когато недоволните и ощетените, в тази ситуация ние жителите, бъдем репресивно заставени да замълчим... Дали мафията си има страна или страната е мафия оставям да прецените. Днес ще бъдем смели, както бяхме и през вчерашния ден, и през миналите години, когато отправяха към нас закани и предизвестия свързани с нашата персонална цялост ", безапелационни са жителите на селото.

 Екоминистърът ненадейно ревизира от къде са миризмите в село Труд
Екоминистърът ненадейно ревизира от къде са миризмите в село Труд

Според Нено Димов казусът са канализационните води, които се изливат в реката

Село Труд желае оставки! Жителите се обръщат към премиера Бойко Борисов , чакат да обърне внимание на казуса. От сдружението слагат период от 50 дни за оставките на министрите Нено Димов и Румен Порожанов.

" След приключване на този период, в случай че настояванията ни не бъдат задоволени, сме подготвени да изпратим цялостна кореспонденция със солидна обосновка по случая " с. Труд ", на Европейската комисия по отбрана на околната среда и Комисията за отбрана правата на индивида. Към преписката ще има приложени мнения от Омбудсмана на републиката, министерство на опазването на здравето, водещи експерти, както и в детайли ревю по отношение на сериозното безучастие на българските способени органи и институции ", безапелационни са жителите.

 Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми съгласно управляващите
Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми съгласно управляващите

Това настояват от Министерство на околната среда и водите и РИОСВ-Пловдив
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР