През 2015 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не

...
През 2015 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не
Коментари Харесай

Валери Серафимов, шеф на екоагенцията: Не е фатално, дори когато 34 дни има запрашаване над нормата

През 2015 година Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) не съумява да рапортува данните за замърсяването на въздуха за страната пред Европейската екоагенция в действително време. Така страната ни получава предизвестие, че я грози тежка глоба, в случай че не се регистрира и през 2016 година В понеделник екоагенцията показа финализиран плана за основаване на осведомителна система за докладване на тези данни на стойност 700 хиляди лева По този мотив " Дневник " зададе няколко въпроса на шефа на Изпълнителна агенция по околна среда Валери Серафимов по настоящата тематика за мръсния въздух и значимостта на данните в действително време.

– Г-н Серафимов, по какъв начин тъкмо ще се отрази този план за възстановяване качеството на въздуха в страната?

– Този план няма да докара до възстановяване качеството на въздуха. Този план води до осъществяване уговорките на страната за годишно докладване данните за качеството на въздуха.

На процедура тези данни за въздуха в страната са за равнищата на замърсяване в действително време и се отразяват в новата карта за качеството на въздуха в Европа на Европейската организация за запазване на околната среда, оповестена през ноември 2017 година?

– Да, тези данни се отразяват в картата за въздуха на евроагенцията. Успяхме да приключим със стандартизирането на данните ни в края на ноември и в средата на декември те бяха отразени на картата за Европа. Сега там може да се ревизират равнищата на замърсяване в цялата страна, измерени от мониторинговите автоматизирани станции. Имаме и 6-7 пункта с ръчно пробовземане и следващ разбор, по тази причина не ги докладваме на организацията тях.

Отразените в картата данни за България отразяват ли замърсяването на въздуха в страната ни в действително време?

– Да, в действително време са. Близко до действителното време, с цел да бъдем точни – с малко забавяне от 15-20 минути за часовите стойности.

Имате ли планове да увеличите броя на измервателните станции в страната? Например в София жителите упорстват за нова станция за мониторинг на замърсяването на проблематични точки като квартала " Красна поляна ", където смогът е тежък поради отопление на въглища и горене на боклуци и гуми наоколо.

- Цялата ни система за премерване е построена по отношение на националното и европейското законодателство и дава отговор напълно на тези условия. Броят на пунктовете се пресмята на база на два фактора - равнището на замърсяване и броя на популацията. В София би трябвало да имаме шест пункта по отношение на население от 1.2 млн. души и ние ги имаме.

Това не лимитира общините да си основат спомагателни лични системи за мониторинг. От Столична община имат планове да си закупят или мобилна, или закрепена станция, законодателстовото не лимитира общините в това.

Данните от тези спомагателни станции на общините ще влизат ли във вашата обща база данни?

– Ако общините имат предпочитание да ни дават тези данни, да.

Т.е. вие нямате пълномощия да препоръчате на съответна община да обезпечи повече измервателни станции?

– Не, нямаме такива пълномощия. Ние можем да им спомагаме с механически потенциал – каква инсталация да изберат, какъв обсег да бъде тази инсталация.

Според комплексните разрешителни за деяние в ТЕЦ-вете, да вземем за пример огромните ТЕЦ-ве Марица Изток, имат лични измервателни станции за мониторинг на въздуха, като те са длъжни да изпращат тази информация в действително време в Изпълнителната организация.

Предполагам, че сте осведомен със гражданската система за премерване равнищата на замърсяване airofsofia.info Как ще коментирате този тип премерване и може ли да употребявате техните данни в помощ на вашите данни?

– Според мен, на този стадий въобще не може да се разчита на тях, тъй като тази инсталация не е референтна. Европейската организация по околна среда е определила за всеки един замърсител каква тъкмо инсталация би трябвало да се употребява.

И за фини прахови частици каква би трябвало да е тази инсталация?

– За фини прахови частици референтната инсталация е пробовземане и следващ разбор. Ако имаме автоматизирани анализатори за фини прахови частици, би трябвало да се направи съпоставяне сред пробовземането и тегловен разбор (събира се на един филтър и по-късно се мери на везна) – тогава се прави коефициент на сходство сред тази инсталация и другата. С тази инсталация, с която мерят жителите от airofsofia.info не е правено такова съпоставяне и не е референтна.

Но в случай че се направи референтна, тя ще може да се вкара в общата публична база данни, по този начин ли?

- Ако те желаят, да.

Доколкото ми е известно, те имат тъкмо такова предпочитание...

– Пак ви споделям, тази инсталация нито я знам на какъв принцип работи, нито е сравнявана с референтна инсталация. Ако би трябвало да сме почтени, те би трябвало да посочат единствено 24-часова стойност, защото нормата за фини прахови частици е за 24 часа. Те показват някакви моментни стойности, което не е вярно. Така манипулират ненапълно популацията...

А по какъв начин тогава хората да се осведомят за замърсяването на въздуха в действително време? В последна сметка човек като излиза на улицата е добре да ревизира какъв е въздухът в този миг, изключително в случай че е с астма, със здравословни проблеми или с деца, в случай че желае да тича...

– Световната здравна организация е споделила, че би трябвало да има 24 премерване, с цел да кажеш каква е цената. СЗО е решила, че нормата е за 24 часа. Всички други операции – на час, на 20 минути, не са действителни.

Как тогава може да се мери в действително време въздухът?

Чакаш да минат 24 часа...

По тази тематика тъкмо се допитахме точно до Световната здравна организация и до Европейската организация по околна среда. Отговорът беше, че информирането на популацията за замърсяването на въздуха по часове е значимо поради сериозните последствия за здравето им и тъй като те го дишат непрекъснато. И в действителност съществуват методологии за отчитане на замърсяването с прахуляк в действително време, въпреки да не са заложени от тези две организации.

– Пак дублирам 24 часа е праговата нормата за фини прахови частици. И то нормата е превишена, когато в годишен аспект имате 35 дни, с превишаване на тази норма. Така че не е съдбовно, че един ден, или два, или пет, или 10, или 34 дни сте имали превишаване на нормата. Трябва да имате над 35 дни, съгласно критериите на СЗО.

Но тъкмо по тази тематика комуникирахме с представителите на Световна здравна организация и те са на мнение, че има значение информирането за замърсяването по часове поради резултата върху здравето на хората.

– Има значение за серен диоксид, за азотен диоксид.

Не мислите ли, че въпреки всичко резултатът върху здравето на хората от замърсяването и с фини прахови частици може да е сериозен и за избрани часове, хората дишат тук и в този момент, не на 24 часа? Такова беше посланието в констатацията на Европейската организация и на СЗО. В доста европейски страни точно екоагенциите имат приложения, които регистрират запрашаването в действително време.

– Защо тогава Европейската организация по околна среда не е наложила часови правила, това ги попитайте. Това не може да се пресметна, концентрацията се мери, не се пресмята.

Тогава какъв е вашият съвет към хората – по какъв начин да наблюдават и да се осведомят за замърсяването с прахуляк във въздуха, който дишат?

- Ние сме заложили за 2018 година такава социална поръчка – данните от системата ни за мониторинг в действително време да се показва на популацията.

Имате поради, че ще показвате тези данни на уеб страницата си по еднакъв метод, както го вършат от Столична община сега?

– Да, надяваме се това да стане от тази година.

Кога ще се случи това?

– Създаването на системата ще отнеме половин година най-много. Финансирането би трябвало да пристигна от Министерството на околната среда. Идеята сега е препоръчана на Министерство на околната среда и водите като заглавие

Ако човек желае да ревизира данните за замърсяването на въздуха, на вашия уебсайт намирането на информацията е комплицирано. Нямате ли планове да извършите тези данни по-лесно налични и забележими?

– Това ще е задачата на тази задача – елементарно онагледяване на замърсяването на въздуха.

В действително време предоставяме информация на популацията, когато се надвишават равнищата на серния диоксид и на азотния диоксид и озон. И това е по-важното в сравнение с от други неща, които желае популацията. Имаме ли три часа поредни замърсяване с тези замърсители, тогава има заплаха за здравето хората – на деца, възрастни и хора с белодробни болести.

Т.е. желаете да кажете, че замърсяването с фини прахови частици не е толкоз рисково за здравето на тези хората?

Да.

Световната здравна организация предизвестява друго...

– Защо тогава СЗО не направи часова норма?

Европейското законодателство задава норма за замърсяване с фини прахови частици за 24 часа и в годишен аспект – 35 дни превишения. Когато Световната здравна организация и Европейската организация за запазване на околната среда ни насочат посредством инструкция ние ще го създадем.

Т.е. въпросът е дали тази методология е наложителна, по този начин ли?

– Да.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР