През 2014 г. обект се разбива в океана и по-специално

...
През 2014 г. обект се разбива в океана и по-специално
Коментари Харесай

Междузвезден обект вероятно е ударил Земята. Учени планират да претърсят океана

През 2014 година обект се разрушава в океана и по-специално - наоколо до крайбрежието на Папуа Нова Гвинея. Данни, събрани по това време, демонстрират, че астероидът евентуално е междузвезден обект. Ако това е правилно, то тази канара е едвам третият сходен обект, който ни навестява (след Оумуамуа и Борисов), и първият, който съществува на Земята (поне доколкото ни е известно).

Вероятността една подводна експедиция да го открие е дребна, само че в случай че въпреки всичко успее, ще се сдобием с извънредно скъпи научни данни.

Смята се, че претендентът за междузвезден обект (CNEOS 2014-01-08) е с диаметър към половин метър. Той е разпознат като подобен за първи път от Амир Сирай, който по това време е аспирант, както и от проф. Ави Льоб.

С помощта на каталогизирани данни, свързани с траекторията на обекта, Сирай и Льоб доближават до заключението, че поради извънредно високата си хелиоцентрична скорост (т.е. движел се е със скорост, която не допуска, че е привързан с гравитационния бунар на Слънцето) той евентуално не е от нашата система.

Има и една измама – данните, употребявани за определянето на мястото, където пада на Земята, идват от шпионските спътници на Министерството на защитата на Съединени американски щати. Тяхната цел е да следят земните военни интензивности.

Ето за какво учените нямат визия каква в действителност е вероятността за неточност в тези калкулации – въпросните стойности се пазят в строга загадка. В края на краищата Министерството на защитата не би желало необятната общност да узнае на какво тъкмо са способни неговите спътници.

През април 2022 година обаче догатките на Сирай и Льоб се удостоверяват в допълнение. Именно тогава Джоел Мозър от Космическите сили на Съединени американски щати преглежда класифицираните данни по въпроса и „ удостоверява, че изчислената скорост, докладвана на NASA, е задоволително точна, с цел да подскаже, че става дума за междузвездна траектория. “

Сирай и Льоб обаче не одобряват изявлението на военните за чиста монета. Те желаят да се убедят на 100 %, че произходът на CNEOS 2014-01-08 е междузвезден, и оферират разнообразни благоприятни условия по какъв начин това би могло да се случи. Учените са уверени, че данните, с които разполагаме, могат да лимитират обсега на търсене до относително дребна повърхност – 10 на 10 км.

Нещо повече – фрагментите от обекта би следвало да са магнитни. Т.е. транспортен съд, който влачи след себе си огромен магнит, би могъл евентуално да притегли дребните метеоритни фрагменти, паднали на морското дъно.

Сега Сирай и Льоб имат намерение да създадат тъкмо това. Те даже сa се обединили с консултантска компания за океански технологии, с цел да се опитат да осъществят своя проект.

В изявление за Universe Today от 2021 година Льоб съобщи, че сходна експедиция би могла да ни даде „ опцията действително да докоснем тази светиня и да разберем дали е естествена – т.е. канара – или подари дребна част от тези [междузвездни обекти] могат да са изкуствени. “

Източник: Universe Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР