През 2012 г. Петя Илиева случайно се натъква на нетипична

...
През 2012 г. Петя Илиева случайно се натъква на нетипична
Коментари Харесай

Как бод след бод българската шевица се превръща в модерно бижу

През 2012 година Петя Илиева инцидентно се натъква на нетипична за нашето време панорама: стара жена, облечена в облекла с българска шевица. Веднъж запалено, любознанието на Петя не стопира да търси отговори на въпроси за смисъла, за изработването и за вплетената в шевицата обичайната българска психика.

У нея обаче остава и още един, по-тъжен, въпрос: за какво с времето тази красива традиция последователно, само че много несъмнено, губи нишката си в нашата актуалност.

А в нашата актуалност обичайна шевица е сменена или вплетена във фабрично направени артикули, които излизат по-евтино и не лишават доста време, с цел да бъдат направени. Да, комфортно, само че не и достоверно.

Ето по този начин Петя взема решение да възроди българската шевица. Как ли? Като я вплете в своите ръчно направени бижута и да я направи съвременна.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от web: kitna.bg (@kitna.bulgaria) на Мар 12, 2017 в 9:19 PDT

Именно пристрастеността й към изработването на бижута и желанието й да твори, запазвайки цялата магия на ръчната направа, я предизвикат да сътвори КИТНА. В името няма нищо инцидентно, тъй като думата се употребява точно с цел да подчертае хубостта на даден обект.

Но Петя влага и още значение, тъй като в случай че се разменят сричките на " китна ", ще се получи думата " накит ". А прочетена в обратна посока, тя звучи като " антик ", което добавя и нейната тайнственост.

" С този буквен кръговрат сътворих опцията да се събере минало и настояще в едно, в обособени бижута, предопределени да се употребяват в бъдеще. "

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от web: kitna.bg (@kitna.bulgaria) на Мар 8, 2018 в 10:33 PST

Бижутата, които Петя създава, са композиция от дърво и шевица. Мотивите за всяко едно от тях тя търси в символиката, силата и хубостта, които носят. Създаването им от време на време лишава повече от ден, тъй като процесът е муден и внимателен. И, несъмнено, колкото по-голям и цветен е аксесоарът, от толкоз повече време и внимание има потребност.

" В множеството случаи сядам да бродирам и изключвам за времето и за това, което се случва към мен, до момента в който не приключа с орнамента. Наслаждавам се на сегашния миг, изграждайки финалния облик бод след бод. "

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от web: kitna.bg (@kitna.bulgaria) на Мар 12, 2017 в 10:48 PDT

Точно такава е и силата, вложена в изработването и извезването, която прави КИТНА неповторима. И с всеки минал ден Петя се радва на все по-широка известност. Дотолкова, че в един миг има потребност от помощ.

Точно тъй като знае, че в изработването на едно украшение се закодирва и силата на индивида, който я основава с ръцете си, тя се обръща към две свои доста близки приятелки.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от web: kitna.bg (@kitna.bulgaria) на Авг 24, 2017 в 12:45 PDT

Така с времето моделите и разновидностите на бижутата стават все по-интересни и истински. Към към този момент познатите обеци, огърлици, пръстени, ръкавели и папийонки с разнообразни шевици, цветове, форми и размери, Петя добавя и с по-нетрадиционни аксесоари, като неотдавна появилите се яки, с които се гордее.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от web: kitna.bg (@kitna.bulgaria) на Мар 12, 2018 в 1:23 PDT

А в случай че би трябвало да избере единствено едно от бижутата си, то нейният избор безспорно ще бъдат първите обеци с марка КИТНА, които прави.

" Веднага щом ги направих и пробвах, усетих оня вътрешен боязън на наслада, който ми даде ентусиазъм и сила да основа още шевици и модели и самоуверено да не преставам напред. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР