През 2010 г. две компании, контролирани от руския магнат Роман

...
През 2010 г. две компании, контролирани от руския магнат Роман
Коментари Харесай

Изтекли документи за сделка за 40 млн. долара показват, че Абрамович е имал финансови връзки с Путин

През 2010 година две компании, следени от съветския магнат Роман Абрамович, са продали акции в печеливша рекламна компания на двама мъже, за които западните държавни управления настояват, че са номинални притежатели на активи на президента Владимир Путин .

Това заяви, базирайки се на изтекли финансови документи от Кипър - островът, прочут като офшорен парадайс за съветски предприемачи.

Бившият притежател на футболен клуб " Челси " беше глобен през 2022 година от Обединеното кралство и Европейски Съюз, с претекста, че е имал " фаворизиран достъп ". Разкритията може да слагат под въпрос дългогодишната позиция на Абрамович, че в никакъв случай не е имал финансови връзки с съветския президент.

Те са направени от BBC Newsnight, BBC Verify и Panorama в партньорство с Бюрото за проверяваща публицистика, като част от Cyprus Confidential - световно следствие, водено от кореспонденти на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) и Paper Trail Media.

Документите разкриват доказателства, които го свързват с загадка договорка за 40 млн. $ през 2010 година При нея са трансферирани акции в извънредно печелившата съветска рекламна компания " Видео интернешънъл " на двама членове на вътрешния кръг на Путин. Продажната цена наподобява е била под пазарната стойност. Те от своя страна са получили милиони долари под формата на дивиденти.

Поверителните документи разкриват, че един от хората, взели участие в тайната договорка, е Сергей Ролдугин , непосредствен другар на съветския президент и кръстник на една от дъщерите му. Той е виолончелист и артистичен шеф на Музикалния спектакъл в Санкт Петербург.

Вторият човек е различен непосредствен помощник на Путин - Александър Плехов , биохимик, станал предприемач, също от Санкт Петербург.

Ролдугин и Плехов са упреквани, че са били " портфейли " на президента - скрито са държали пари и активи от негово име. По-рано тази година швейцарски прокурори твърдяха, че те са " сламени хора ", а не действителни притежатели на активи в банкови сметки, открити във връзка със договорката с " Видео интернешънъл ". Съдът обаче не уточни никого като същински краен бенефициент на сметките.

Роман Абрамович не е дал отговор на молбата за коментар на BBC.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР