През 1994 г. 31-годишната жена е откарана по спешност в

...
През 1994 г. 31-годишната жена е откарана по спешност в
Коментари Харесай

Има шанс това да си остане една мистерия: Историята на Токсичната дама

През 1994 година 31-годишната жена е откарана по неотложност в болница в Калифорния. В рамките на няколко часа няколко медицински чиновници, влезнали в контакт с нея, се разболяват остро, като множеството страдали от мускулни конвулсии, спазми и пристъпи на припадъци. Много от тях трябвало да бъдат приети в болница. Наречен от медиите „ Токсичната дама “, казусът към момента остава обект на диспути в научната общественост, само че през годините са били представяни няколко разнообразни теории.

Рамирез, която по това време била подложена на лекуване за рак на маточната шийка в късен етап, била откарана по неотложност в болница Ривърсайд вечерта на 19 февруари 1994 година и претърпяла сърдечен арест при идването си, съгласно отчет на New York Times от 22 февруари.

Нещата взели необикновен поврат, когато здравна сестра направила обикновен кръвен тест на пациента. Малко след вземането на кръвта било обявено, че мощна миризма на амоняк стартира да изпълва стаята. Лекарите забелязали също, че кръвната проба придобила необикновен тип, като че ли съдържала бели кристали.

The death of the " Toxic Lady " remains one of recent history's most mysterious medical cases.
— IFLScience (@IFLScience)
Когато се появили тези особени фактори, редица медицински чиновници почнали да се чувстват болни, като имали набор от признаци, в това число припадъци, спазми, затруднено дишане и повръщане. Броят на засегнатите хора варира съгласно другите отчети, само че New York Times споделили през февруари 1994 година, че шестима членове на болничния личен състав били приети в болница, като един от лекарите развил остри проблеми с кръвообращението.

От Discover Magazine по-късно съобщили през 1995 година, че общо 23 от 37 чиновници на незабавното поделение имали най-малко по един признак. Около 20:30 довечера болничното заведение решила да изтегля незабавното си поделение, лекувайки пациентите на паркинга, до момента в който служащи, облечени в HAZMAT костюми, тествали въздуха в незабавното поделение.

Рамирес умряла по-късно същата нощ. Доклад от правосъдния доктор в края на април 1994 година разкрил, че тя умряла от бъбречна непълнота, породена от рак на маточната шийка.

Но мистериозното заболяване, застигнало медицинския личен състав, остава мистерия. Ранни известия в медиите допускат, че медицинските сестри и лекарите били отровени от нездравословни изпарения, които се отделили от тялото на умиращата жена. Наистина, доста от признаците наподобявали отравяне с органофосфати – клас химикали, употребявани както в пестициди, по този начин и в химически оръжия.

Семейството на Рамирес било на друго мнение. Те твърдели, че комплицираната история за изпаренията е просто прикритие от страна на болничното заведение. Необичайните условия към гибелта й ги предиздвикали да повярват, че медицинският личен състав позволил някаква неточност и се пробват да трансферират виновността върху пациента. Други подозирали, че това може да е необикновен случай на всеобща нервност - феномен, при който групи хора изпитват сходни психически или физически признаци в отговор на дадена опасност, без значение дали е действителна или мислена.

Аутопсията на тялото на Рамирез и проучванията в болничното заведение не изяснили огромна част от объркването, като не било открито съществуване на органофосфати или други подозрителни сътрудници.

The case of Gloria Ramirez, also known as the " Toxic Lady, " remains one of the perplexing medical mysteries. The sudden and severe illnesses experienced by hospital staff while treating her, resulting in her own death and the hospitalization of others, has puzzled investigators…
— Mr. Dan (Íshí bú mbà) LP (@daddyiel)
Една група учени по-късно прегледали случая през 1997 година и стигнали до малко евентуално, само че изцяло допустимо пояснение. Описвайки теорията си в списанието Forensic Science International, откриватели от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор – лаборатория, известна с създаването на нуклеарни оръжия – показват дълга и комплицирана верижна реакция, която може да изясни мистериозния припадък на заболяване, следен онази нощ.

Те спекулират, че Рамирес може да е употребила диметилсулфоксид като локално домашно средство за болежка. Веществото употребявано за лекуване на болката може да е реагирало с кислорода, даден от лекарите, при което да се е образувал диметил сулфон. Известно е, че този химикал кристализира при стайна температура, което може да изясни за какво са следени кристали в кръвната проба. След това електрическите удари от приложената дефибрилация биха могли да трансфорат диметилсулфона в диметилсулфат - мощно токсичен и разяждащ газ. Това е много объркано пояснение, само че са препоръчани и няколко други теории.

Засега наподобява казусът ще остане неразкрит.

„ Има късмет това да си остане една тайнственост “, означи тогава Том ДеСантис, представителят на правосъдния доктор на окръга.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР