През 1993 г. се срещнахме с Горбачов по време на

...
През 1993 г. се срещнахме с Горбачов по време на
Коментари Харесай

Филип Димитров: Горбачов можеше да направи страшни поразии, полупрезидентска република няма да ни реши проблемите

„ През 1993 година се срещнахме с Горбачов по време на заравяне. Вкараха ни в обстановка да беседваме. Бяхме хора на разнообразни позиции. Той беше на лукановомладеновски, само че заслужава почитание. Последните дни има прехласване и чувам по какъв начин с помощта на него пътуваме свободно и ядем банани. Той можеше да направи страшни пакости, само че, популярност Богу, не го стори. Ние бяхме двама някогашни хора на срещата ни. За мен е значимо, че постигнахме това, което искахме, а той не можа да резервира комунистическата система в някакъв човешки тип “. Това съобщи някогашният министър председател и сегашен парламентарен арбитър Филип Димитров пред Нова ТВ. 

„ В момента едни хора неумело пробват да обявяват западната си ориентировка. Руските ползи в България постоянно са били мощни. Виждаме Германия, която е доста по-зависима от нас от съветския газ. Страните ни одобри верни стъпки към диверсификации. Всякакво разграничаване от съветското въздействие е положително за България. Всякакви опити за трайно обвързване с Русия, какъвто беше планът за АЕЦ „ Белене “, да вземем за пример, са нездравословни и не бих подкрепил. В днешния ден има неща, които изискват ограничения, какви ще бъдат те - аз не мога да ви кажа. Тежко и горко, в случай че се тръгне към трайна взаимозависимост от Русия “, сподели още Димитров. 

„ Много хора се пробват да си решат проблемите с конституцията и споделят по какъв начин ще стане слънчево време, в случай че се промени. Това е празно говорене на хора, които не са чели деликатно текстовете. Има една президентска република – американската, която действа за знамение и приказ. Говори се, че сме в серпантина от избори. Полупрезидентската република за България е неуместно решение. С нищо няма да промени ситуацията. Проблемът в страната ни е в разпокъсаността на партиите. Мажоритарната система оказва помощ в дребни региони да се изберат голям брой депутати, които да се групират в болшинство и малцинство “, разяснява Филип Димитров. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР