През 1943г. е убит генерал Христо Луков. Луков е доста

...
През 1943г. е убит генерал Христо Луков. Луков е доста
Коментари Харесай

На този ден: Убит е генерал Христо Луков

През 1943г. е погубен военачалник Христо Луков. Луков е много противоречива персона в българската история той е основен лидер на Съюза на българските национални легиони, българска крайнодясна фашистка организация. Луков е министър на войната от 1935-1938. Убийството на Луков е поверено на бойната група на Българска комунистическа партия Черните ангели.
Прочетете още
На 13 февруари Иван Буруджиев и Виолета Якова са изпратени да убият Христо Луков. Той е бил причакан пред кино Роял, а по-късно и проследен до дома му на улица „ Артилерийска “ №1. Убийството е осъществено, когато генералът влиза в дома си.

От 2003г. се организира така наречен " Луков марш ", в който вземат участие български неонацисти. Маршът е остро подложен на критика и постоянно не получава позволение да се организира.

През 1945г. немският град Дрезден е бомбардиран по време на Втората международна война. Убити са над 25 000 души огромна част, от които цивилни. В същото време Червената войска завладява Будапеща.

През 1975г. е основана Севернокипърската турска република. След като турските управляващи нахлуват на острова през 1974г. той е разграничен на две – на гръцка и турска част. На 13 февруари е провъзгласена Турска федеративна страна Северен Кипър, с което кипърските турци се пробват да слагат гръцката общественост на острова пред нуждата на основаването на нова обща федерална страна. Тя обаче не е приета от никой с изключение на от турската страна и през 1983г. афишира своята самостоятелност. Декларацията за самостоятелност на Севернокипърската турска република е отхвърлена както от Република Кипър, по този начин и от Организация на обединените нации. И до ден сегашен Кипър е разграничен на две и Севернокипърската турска република съществува въпреки и да не е приета от никой.

Днес е роден българският треньор и някогашен футболист Станимир Стоилов, той е първият треньор класирал български тим в Шампионската лига – Левски през сезон 2006-2007, първенец е на Казахстан с отбора на Астана, с който също взе участие в Шампионската лига. Бивш треньор и на казахстанския народен тим. Стоилов беше отпред и на Ботев в интервала 2013-2014.

Днес рожден ден чества и известният английски артист Роби Уилямс, той започва в групата Take Thaht, само че става най-популярен със соловата си кариера.

На днешната дата през 2016г. след инфаркт почива един от героите от Съединени американски щати 94 стоманеният бранител Трифон Иванов. Иванов е един от българите, които са играли финали в европейските клубни шампионати с екипа на австрийския Рапид Виена. В чужбина е играл в испанския Бетис, швейцарския Ксамакс, Аустрия Виена. В България е четирикратен първенец с Етър и ЦСКА. Има 76 мача и 6 гола за националния, взел участие е две международни шампионати – 1994 и 1998 и едно европейско 1996. С съдбоносен гол против Русия при триумфа с 1:0 класира България за Световното състезание през 1998, като това е последното присъединяване на националите на международно състезание.

През 2018 умира Дядо Добри, прочут и като Светеца от Байлово. Той е един от най-големите донори на българската черква. Добри събира дарения и по-късно ги дава на църквата. Според сметки той е дарил над 80 000 лв..

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР