През 1920 г. цар Борис III връчва ордена Св. Св.

...
През 1920 г. цар Борис III връчва ордена Св. Св.
Коментари Харесай

Спомен за патриарха на българската литература Иван Вазов

През 1920 година цар Борис III връчва ордена " Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий " на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е единственият, който получава опцията да го задържи вечно . Орденът е основан от цар Фердинанд I по отношение на провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година, напомня БГНЕС

" Орденът се връчва на държавни лица и е най-високият медал по това време в Царска България . Иван Вазов получава правото да не връща ордена след гибелта си , както се е предписание по това време ", описа Цветина Иванова, организатор на къщата-музей на Иван Вазов в София.

Високото отличие е връчено на патриарха на българската литература за 70 години от рождението му и 50 години креативна активност. На същия този ден Вазов е провъзгласен за национален стихотворец.

На днешния 22 септември се навършват 98 години от гибелта националния стихотворец Иван Вазов.

" Един от най-важните и скъпи експонати е царският Указ, с който Вазов е разгласен за национален стихотворец. Указът е прочетен и връчен в Народния спектакъл. След като се връща в дома си Вазов излиза на балкона, с цел да поздрави натрупалото се голям брой и осъзнава какъв брой доста е обичан от обществото ", добавя уредникът на къщата-музей.

Вазов изиграва значима роля за обществото, когато е подписан Ньойския контракт, чиято 100-годишнина означаваме през 2019 година

" Подписването на Ньойския контракт е същинска национална злополука за родината, защото България е победена и е принудена да заплаща големи репарационни отговорности, лишена e от войска. За българския народ е шокиращо, че 2 млн. наши сънародници остават отвън рамките на страната. В деня, в който е подписан Ньойския контракт, тук в София е отслужена панихида в памет на починалите български бойци. След като завършва молитвата хората непринудено се включват в шествие. Те вземат решение да дойдат до дома на поета, с цел да чуят какво ще им каже той в този тежък миг . Надявали са се той да им вдъхне убеденост и борбеност.

Съвсем покрай дома на Вазов се намира постройката на Министерския съвет. Министрите излизат на балкона, с цел да се извърнат към събралото се голям брой. В този миг обаче един от участниците в това шествие споделя, че те са тук, с цел да чуят Вазов. В този миг писателят се намира в " Юнион клуб " със своя другар и биограф - проф. Шишманов и когато схваща, че се случва нещо към дома му се демонстрира на прозорчето на клуба и от там произнася своята вълнуваща тирада. Това са думи на кураж, на убеденост в българския дух, религия в националните идеали и вярата в това, че България ще продължи да се бори за правдивост ", връща ни в това време Иванова.

Къщата се намира на ъгъла на ул. " Иван Вазов " и " Г. С. Раковски ".

" Тук Иван Вазов изживява последните 26 години от живота си. Къщата е впечатляваща, тъй като са непокътнати стаите и уредбата, която е била в тях . На втория етаж може да се види кабинетът на Вазов, формалната приемна. Също по този начин стаята на Съба Вазова и спалнята на Вазов. На първия етаж е документалната експозиция и трапезарията ", изяснява уредникът.

Сред експонатите може да забележим един от първите телефони в България, неговото последно куче Буби, което е препарирано и се намира в кабинета му, бастуна му, персоналната му библиотека и доста други движимости.

В тази постройка, в специфичен сейф, се съхраняват сърцето и мозъка на патриарха на българската литература, които се излагат при доста специфични случаи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР