През 1909 г. основателят на General Motors (GM) Уилям Крапо

...
През 1909 г. основателят на General Motors (GM) Уилям Крапо
Коментари Харесай

Ford и General Motors - конкуренти и при електрификацията

През 1909 година създателят на General Motors (GM) Уилям Крапо Дюрант предлага да купи Ford за 8 млн. $. Хенри Форд отхвърля офертата, което дава място на едно от най-яростните и многостранни съперничества в корпоративната история. Масовото произвеждане на универсалния модел Т на Ford през 1908 година надвива ли над маркетинговия талант на Алфред Слоун от GM, който дава обещание " кола за всяка чанта и цел " през 20-те години? Кой е най-хубавият V8 мотор на Детройт: " плоската глава " на Ford или " дребният блок " от Chevrolet, главната марка на GM? Външният тип на Ford Thunderbird засенчи ли Corvette през 50-те години? Дали Chevrolet Camaro надмина Mustang десетилетие по-късно?

Дори когато фанатиците на тематика коли не престават да се карат за историята, следва ново съревнование сред двата най-могъщи автомобилни производителя в Америка, което може би е най-значимото от век насам. Това е конкуренцията за електрифициране на техните автопаркове и най-много пикапи, най-големият източник на облага за двете компании. Като част от тази акция GM съобщи, че ще построи четири заводи за акумулатори до 2025 година със своя сътрудник - южнокорейския производител на акумулатори LG Chem. И на 27 септември Ford и неговият сътрудник за акумулатори SK Innovation, също от Южна Корея, оповестиха инвестиция от 11 милиарда $ в три заводи за батерии и цех за електрически пикапи от серия F.

Ford счита, че 40% от международните му продажби ще бъдат електрически до 2030 година (крайният период, в който президентът Джо Байдън би желал половината от всички нови коли в Америка да се задвижват от батерии). GM желае всичките му транспортни средства да бъдат без излъчвания до 2035 година Крайният резултат от това съревнование ще дефинира кой от колосите в Детройт ще има преимущество на пазара за електрически транспортни средства (EV) и самостоятелно шофиране. Той също по този начин ще помогне за оформянето на бъдещето както на автомобилната промишленост, по този начин и на въглеродните излъчвания в страната, която е изобретила газовата и автомобилната просвета.
Стартирайте моторите си за напредък
След муден старт спрямо европейски и японски съперници като Volkswagen и Nissan дуетът от Детройт обновява проектите си за електрически автомобили. Новата инвестиция на Ford и SK Innovation, 7 милиарда $ от които ще дойдат от автомобилния производител, е част от обещанието, което компанията пое през май да вложи над 30 милиарда $ за електрификация до 2025 година, спрямо предходния ангажимент от 22 милиарда Това сложи Ford над GM, чиято цел е 27 милиарда $ към тази дата. Но не за дълго: през юни GM отговори, като увеличи задачата си до 35 милиарда $.

Причината за този неочакван изблик на упоритост е мъчителният спад на двете компании на американския пазар. Съединени американски щати " дефинира и двете компании за значими ", счита Дан Леви от банката Credit Suisse. През 2020 година 65% от приходите на Ford и над 80% от тези на GM дружно с по-голямата част от облагите им се дължат с помощта на локалните купувачи. Но макар че Америка господства над двете компании, те към този момент не преобладават над Америка.

Високомерието им вследствие на десетилетия безпроблемен триумф се сблъска с по-малки, по-евтини и по-добри транспортни средства, създадени от задгранични компании. Настоящият общ пазарен дял на Ford и GM от 30% е бледа сянка от 50-те %, които са имали преди 20 години, да не приказваме за 70-те % през 70-те години.
Капитал - брой 40
GM по-бързо стартира да излиза от тази обстановка. По подигравка на ориста това се дължи частично на напъните на Ford да направи това в средата на първото десетилетие на новия век. През 2006 година Бил Форд, ръководител и правнук на Хенри, назначи Алън Мълали, досега работил в производителя на самолети Boeing, с цел да съживи компанията. Плановете на Мълали включват кредитна линия от 24 милиарда $. Когато финансовата рецесия удари през 2008 година, това избави Ford от отбрана против банкрут и държавна помощ, която сполетя GM и Chrysler (най-малката компания от огромната тройка в Детройт, която в този момент е част от Stellantis, световен авто конгломерат, чийто максимален акционер, Exor, има част от компанията майка на The Economist). Но също по този начин разреши на Ford да избегне дълбоката промяна, която GM беше заставен да извърши.

Нито Марк Фийлдс, вътрешен човек на Ford, който пое поста от Мълали, нито Джим Хакет, външен човек, който го размени като основен изпълнителен шеф през 2017 година, не съумяха да извърнат нещата. Новите фордове бяха смазани и компанията направи поредност от неточности, като да вземем за пример несполучливото начало с предлагането на SUV-а Explorer през 2019 година Печалбите се намалиха сред 2016 и 2019 година Ако Хакет в действителност имаше съществени планове за бъдещето, очевидната причина, заради която Форд го назначи, той се оказа несръчен да ги разгласи на вложителите. Критично е, че той не съумя да си изцапа ръцете с осъществяването на ежедневните интервенции, споделя Филип Ушоа от банка Jefferies.

За разлика от това, Мери Бара, която пое кормилото в GM през 2014 година, ръководеше компанията с лазерен фокус върху облагите над пазарния дял. Намалявайки едва работещи елементи от бизнеса, тя изтегли GM от Русия и Индия и продаде европейското си отделение Opel на PSA Group. Леви от Credit Suisse споделя, че с помощта на Мери Бара " не остават доста слаби елементи от компанията ". Това от своя страна даде на GM по-голямо самочувствие при съобщаването на бъдещата си посока на вложителите. Цената на акциите му надмина тази на Ford през последните 10 години.
Общият пазарен дял на Ford и GM в Съединени американски щати от 30% е бледа сянка от 50-те %, които са имали преди 20 години.
Новият началник на Форд - Джим Фарли, назначен доскоро повече от година, внесе нов взор. Неговият имидж като " авто човек " е неоспорим. Той гордо демонстрира своите комплицирани модели коли в Twitter. Само Карлос Таварес, началник на Stellantis, прекарва повече време на пистата от него. Любовта на Фарли към скоростта и вниманието му към детайлите са явни в проектите за електрификация на Ford.
Едни гърди напред
Компанията " открадна " похода на GM с актуалната си гама от EV. GM споделя, че ще има 30 електрически модела до 2025 година, само че единствената кола на пътя в този момент е Chevy Bolt, дребен хечбек, продаван на пазар, който е гладен за пикапи и джипове. Предложенията на Ford наподобяват по-завладяващи, мечтани и по-близо до експертните области на компанията. Захранваният с акумулатори Mustang Mach-E възроди умираща марка. Докато електрическият Chevy Silverado може да се появи в шоурумите до 2024 година, F-150 Lightning на Ford към този момент може да бъде авансово поръчан и ще се продава през идната година. Фарли също употребява силата на Ford в комерсиалните транспортни средства, като електрифицира известния си микробус Transit. Компанията чака приходите от подразделението за търговски транспортни средства да се усилят от 27 милиарда $ през 2019 година на 45 милиарда до 2025 година Тя има неразкрит, само че забележителен дял в Rivian, стартъп за EV-камиони, който планува IPO, което може да го оцени на 80 $ (приблизително колкото пазарната капитализация на GM и на половина повече от тази на Ford).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика и стопанска система 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Политика и стопанска система 3 Енергетика 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика
GM обаче не спи зад кормилото. През януари той сътвори BrightDrop ново звено за електрически транспортни средства. Той резервира преимуществото в главните технологии, както и в производството на акумулатори, сигурен път към понижаване на разноските за най-скъпия детайл на електрическите коли. Неговите акумулатори Ultium, с безжична система, която понижава тежестта и разноските, съчетани с новите електродвигатели, биха могли да създадат транспортно средство с пробег от 450 благи (724 км), съвсем с 50 повече от най-дългия пробег на Tesla.

Ако електрическото съревнование е с напрежение и фирмите са близко една до друга, то конкуренцията до самостоятелните коли е невероятно да бъде предсказана. И двете компании са безмълвни по отношение на напредъка в своите подразделения за самоуправление. Cruise, на който GM е мажоритарен притежател, се счита, че изпреварва Argo, взаимно благосъстоятелност на Ford и Volkswagen. Cruise получи поддръжката на японската софтуерна група SoftBank, а кръг от финансиране през април го оцени на над 30 милиарда $. Но самостоятелният му автомобил, който би трябвало да излезе на пътя през 2023 година, изостава с четири години от графика. Въпреки по-скромната оценка от над 7 милиарда $ Argo към този момент стартира проби на своите самостоятелни коли и възнамерява да ги показа тази година. И по този начин вековното съревнование не демонстрира признаци на закъснение.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР