През 1907 г. българинът Виктор Хутев емигрира в САЩ. Там

...
През 1907 г. българинът Виктор Хутев емигрира в САЩ. Там
Коментари Харесай

Българин е основал една от най-големите секти в САЩ

През 1907 година българинът Виктор Хутев емигрира в Съединени американски щати. Там той слага началото на религиозно придвижване, от което по-късно поражда сектата " Клонка Давидова ", написа Дойче Веле.  

Виктор Хутев е роден през 1885 година в село Райково (днес квартал на Смолян). През 1907 година емигрира в Съединени американски щати, като съгласно някои източници е бил заставен да напусне България поради проблеми с църковните и с формалните управляващи. През 1919 година Хутев става член на Църквата на адвентистите от седмия ден. Като отклонение на адвентисткото придвижване, учредено от Уилям Милър, почитателите на Църквата на адвентистите от седмия ден също имат вяра във Второто пришествие на Христос.

Много скоро Хутев стартира да води свои съботни проповеди, само че през 1929 година е отстранен от църквата. През идващите няколко години разгласява вижданията си за религията в двутомника “Овчарската пръчка ”. Роденият в България нравствен лидер притегля все повече последователи, които по-късно ще се нарекат “давидийци ” - съгласно тяхната религия един ден Давидовото царство ще бъде възобновено.

През 1935 година печели пари от бизнес в Калифорния и се заема с проучването на Библията. Купува парче земя край Уейко, Тексас и се нанася там дружно с почитателите си, които не одобряват адвентиската теория. В имота са издигнати магазин и теологическо учебно заведение. Виктор Хутев назовава имението „ Планината Кармел “. Американските му почитатели имат вяра, че в Хутев се е въплътил пророк Илия, който е слязъл от Небесното царство, с цел да провъзгласи второто пришествие.

До гибелта на Хутев придвижването набира от ден на ден известност: към 1955 година в “Планината Кармел ” живеят към 125 индивида, а членовете на Давидийските адвентисти от седмия ден са общо към 10 000.

Името „ Клонка Давидова “ става необятно известно в света през 1993 година, когато техният набожен център в имота земя, закупен от Хутев в щата Тексас, става дружно с жителите му жертва на невиждана офанзива от въоръжени елементи, ФБР и националната армия, което води с изключение на до гибелта на водача Дейвид Кореш, само че и на още 82 други членове на братството, измежду които над 20-ина деца, както и на 4 американски бойци. 

След като Хутев умира, брачната половинка му Флорънс става набожен водач на сектата. Тя става за смях като предсказва, че царството на Бог на Земята ще настъпи на 22 април 1959 година. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР