През 1846г. Пий IX е избран за папа, с което

...
През 1846г. Пий IX е избран за папа, с което
Коментари Харесай

На този ден: 98 години от рождението на Георги Парцалев

През 1846г. Пий IX е определен за папа, с което стартира най-дълготрайният понтификат в историята на Римокатолическа черква. Той ръководи църквата 32 години. От 1846г. до 1878г. След него глава на Римокатолическата черква става Лъв XIII.
Прочетете още
През 1903г. в Съединени американски щати е основана автомобилната компания " Форд Мотор ". Компанията е учредена от " Хенри Форд " със седалище в Диърборн (предградие на Детройт), щата Мичиган. Форд се трансформира в една от най-големите автомобилни компании в света. 

През 1913г. стартира Междусъюзническата война. Във войната всички съдружници от Балканската война са против България, а против България се включва и Османската империя.

В края на май, при прехвърлянето на войски към сръбската граница и Македония, избухват протести в българската войска. На 8 юни Сърбия предизвестява София, че ще разгласи анексия на териториите, окупирани от сръбски войски, в случай че българската страна не отговори в най-къс период на предлагането за проверка на контракта. На 9 юни българският заместник-главнокомандващ военачалник Михаил Савов слага на своето държавно управление период от 10 дни за решението дали да води война против съдружниците или да разпусне войските. На същия ден кабинетът Данев дава отговор позитивно на съветското предложение за ходатайство, само че при изискване, че арбитражът бъде осъществен до осем дни и да се отнася единствено за „ противоречивата “ зона сред България и Сърбия. Руската страна дава обещание решение в къс период, само че желае от България да одобри арбитраж и за разногласието си с Гърция, а също и да демобилизира войските си. В същото време Сазонов предизвестява българския дипломатически представител в Петербург, че София не може да разчита на българо-руската спогодба от 1902 година за отбрана от румънско нахлуване.



Петербургската конференция, на която са поканени министър-председателите на балканските страни, е отсрочена, заради дебатите в сръбската Скупщина, на които се разисква въпросът дали Белград да одобри съветския арбитраж. Цар Фердинанд взема решение да ускори българската позиция на идните договаряния с сполучлива военна акция в Македония. По негова заповед през нощта на 16 против 17 юни 4-та и 2-ра войска нападат сръбските и гръцките войски на необятен фронт от Осоговската планина до Орфанския залив. Въпросът дали българското държавно управление е авансово известено за тази акция, дала мотив за войната със съдружниците, не е изцяло обяснен от историците. Тезата, че тя е подхваната без знанието (съгласието) на министър-председателя Данев, е необятно застъпена, само че се акцентират и причини в противното. 

През 1958г. две години след унгарското въстание са екзекутирани водачите на въстанието, измежду които Имре Наги, Пал Малетер и други. 

През 1977г. Леонид Брежнев е определен за държавен глава на Съюз на съветските социалистически републики и по този метод поема цялата власт в страната. Той заменя на поста Николай Подгорний. През 1982г. Брежнев умира и е сменен от Юрий Андропов. 

Роден е италианският публицист Джовани Бокачо, който създател на " Декамерон ".

Навършват се 97 години от рождението на огромния български комедиен артист Георги Парцалев. Първата му роля е в Любимец 13. 

Участва във филмите " Привързаният балон " (1967), " Кит ", " Петимата от Моби Дик " (1970), " С деца на море " (1972), " Сиромашко лято " (1973), " Баща ми бояджията " (1974), " Два диоптъра далекогледство " (1976), " 13-та избраница на принца " (1987).

Парцалев умира през 1989г. от левкимия. 


Симеон Сакскобургготски

Своята 84-годишнина празнува Симеон Сакскобургготски. Син на цар Борис III и внук на цар Фердинанд. Той е последният български цар управлявал с регенство до 1944г. След това е пратен в заточение дружно със фамилията си. Завръща се в България през 90-те години, а през 2001-а година учредената от него партия Национална движение „Симеон Втори" печели изборите. Министър-председател на България от 2001 до 2005-а година.

Рожден ден чества и актрисата Бойка Велкова. 

От 1991г. по самодейност на Организацията за африканско единение и ЮНЕСКО днешният ден е разгласен за Международен ден на африканското дете. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР