През 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана

...
През 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана
Коментари Харесай

На този ден: САЩ обявява независимост от Британската империя

През 1776 година на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за самостоятелност , която афишира, че Тринадесет колонии престават да бъдат част от Британската империя. Така Съединени американски щати получава своята самостоятелност от Англия. Американците означават днешния ден и като народен празник.

През 1916г. в София е основан Военноисторическият музей . Той е административно зависещ на Министерството на защитата. Музеят има статут на национална институция на България. Най-дълго музеят е ръководен от полковник Петко Йотов от 1989 до 2009. В момента шеф е доцент доктор Соня Пенкова.

Филиали на музея са военноморският музей във Варна и музеят на авиацията в Крумово.

С Указ № 39 от 1 август 1914 година на цар Фердинанд І при Щаба на армията се основава Военноисторическа комисия. Малко по-късно е конкретизиран и състава ѝ – музей, списък и библиотека.

Със заповед № 391 от 4 юли 1916 година на Главнокомандващия Действащата войска, „ …за да се запазят за безконечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история… “ стартира действителното комплектуване на сбирките на музея.

Постоянната експозиция е обвързвана с присъединяване на българската войска през Балканските войни, Първата и Втората международни войни. Има и гостуващи краткотрайни експозиции.



През 1946г. след 381 колониално ръководство Филипините съумяват да получат своята самостоятелност от Съединени американски щати.

През 1971г. ловчанският митрополит Максим е определен на Български патриарх . Той е най-дълго управлявалия българската черква свещеник. Максим е отпред на българската черква до своята гибел през 2012-а година.

През 2004г. се случва един от най-шокиращите развои на огромен футболен тим. Гърция побеждава Португалия с 1:0 на финала на Европейското състезание по футбол 2004г. с гол на Ангелос Харистеас. Гърците са вторият най-изненадващ победител на европейско състезание след Дания през 1992г. Гърците побеждават Португалия и в първия мач на шампионата с 2:1.

Родени са италианският бунтовник Джузепе Гарибалди - един от главните хора, които съумяват да извоюват обединяването на Италия, както и аржентинската футболна легенда Алфредо Ди Стефано .

През 1934г. умира Мария Кюри през 1934 година, на 66 година, в санаториума Санселмо в град Паси, От Савоа, (Франция), от апластична анемия, получена вследствие излагане на радиация в хода на научните ѝ проучвания и в хода на радиологичната ѝ работа в полевите лечебни заведения по време на Първата международна война. Кюри е полско-френска физичка и химичка, пионер в региона на радиологията и първи притежател на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова премия в две разнообразни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.


Мария Кюри
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР