През 1725 г. умира руският император Петър I. След като

...
През 1725 г. умира руският император Петър I. След като
Коментари Харесай

Как немците участват в дворцовите преврати на династия Романови?

През 1725 година умира съветският император Петър I.

След като трансформира реда на унаследяване на трона, той би трябвало да назначи наследника си, само че умирайки, съумява да напише четливо единствено „ Дайте всичко… “. Така стартира 37-годишната епоха на дворцови преврати, по време на които са заменени шестима короновани престолонаследници. В разгорелите се интриги и заприказва вземат участие и немски политици.
Андрей Остерман
Хитрият и самолюбив вестфалец Остерман стартира блестящата си кариера при Петър I, само че доближава своя връх след гибелта му.

 Починалият Петър I

Починалият Петър IМузей на Ермитажа

Андрей взе участие в противостоенето сред две политически групировки. Първата поддържа Петър II, младият внук на умрелия император. Втората е водена от любимеца на Петър I Александър Меншиков, те се афишират в поддръжка на брачната половинка на починалия император Екатерина I.

 Петър II

Петър IIТретяковска изложба

Меншиков печели битката и в действителност оглавява страната. Той покровителства Остерман, който предава различен собствен патрон за него. Германецът влиза във Върховния скришен съвет (органът, който се занимава с най-важните държавни въпроси) и става преподавател на Петър II. След гибелта на Екатерина I 11-годишният Петър въпреки всичко наследява трона под регентството на Върховния скришен съвет. Меншиков има намерение да го ожени за щерка си, с цел да укрепи позициите си.

Възходът на кариериста Остерман обаче е неточност. След като всява разкол в позициите на Петър II, той се възползва от заболяването на Меншиков и дружно с други придворни смъкват своя настойник, заточавайки го в Сибир. Влиянието на Остерман върху държавните каузи нараства, а битката за въздействие върху младия Петър II става все по-ожесточена. В такава обстановка германецът избира да остане във Върховния скришен съвет като „ работен кон “ и „ сив кардинал “.

 Андрей Остерман

Андрей ОстерманМузей на Ермитажа

Сред придворните и дипломатите внимателният Остерман е прочут със способността си да се преструва на болен в деликатни обстановки. Тази тактичност му разрешава да остане на власт при последваща промяна на монасите. Петър II почива от болест и Върховният скришен съвет избира нов правоприемник – „ комфортната “ племенница на Петър I, херцогинята на Курландия Анна Ивановна. Политиците имат намерение да лимитират нейната власт със лист от претенции – Кондиции.

Остерман взе участие в правенето на този документ, само че съумява да избегне подписването му. Германецът заема ролята на наблюдаващ, напълно съзнателно. Императрицата нарушава Кондициите, като по този метод открива своя автокрация. Тогава Остерман, който преди този момент е водил преписка с нея и може би скрито е оказал помощ по време на борбата ѝ за власт, най-сетне се възвръща от „ заболяването си “.
Ърнст Йохан декор Бирон
 Ърнст Йохан декор Бирон

Ърнст Йохан декор БиронРундалски замък, Латвия

Царуването на Анна Ивановна е наречено от някои историци „ биронство “ на името на нейния любимец Бирон. Той последва императрицата в двора от Курландия и през 10-те години на управлението ѝ има голямо въздействие върху нея. Тя обсипва любимеца си с почести, оставяйки всички държавни каузи в негови ръце, настояват свидетелства на техните съвременници. Анна Ивановна малко се вълнува от ръководството на страната.

 Анна Ивановна

Анна ИвановнаТретяковска изложба

Историкът Ключевски , че императрицата не има вяра на руснаците и по тази причина се заобикаля с чужденци: „ Германците се изсипваха в Русия като отпадък от дупка в торба, превзеха двора и трона, изкачиха се във всички печеливши места в ръководството “. Някои обаче версията за „ господството на чужденците “ за неоснователна, защото експерти идват в Русия от чужбина още при Петър I.

Силата на Бирон също се . Утвърдено е, че същинската власт принадлежи на Остерман и различен немец, Мюних. Остерман остава непосредствен на трона. Той получава купата граф, в действителност управлява външната политика, а Кабинетът на министрите, в който членува и той, става висш държавен орган по негово предложение.

И въпреки всичко, когато Анна Ивановна се разболява, точно Бирон е назначен за регент на нейния правоприемник, дребният Иван Антонович. е, че той безусловно моли императрицата за това на колене, страхувайки се за позицията си след гибелта ѝ. Бирон има огромен брой врагове в двора.
Кристоф декор Мюних
 Кристоф декор Мюних

Кристоф декор МюнихМузей на Ермитажа

Възходът на олденбургския инженер Мюних стартира при Петър I. При неговия внук – Петър II, Мюних е назначен за началник на Санкт Петербург. Той се оказва отличен админ и поддържа града по всеки вероятен метод, даже когато е лишен от статут на столица. Затова получава купата граф и става генерал-губернатор на Ингерманландия, Карелия и Финландия.

При Анна Ивановна Мюних се сближава с Остерман и Бирон, което покачва ролята му в двора. Германецът става генерал-фелдмаршал, оглавява Военната гилдия, прави няколко промени в армията и получава редица награди като военачалник, взе участие в няколко войни. Въпреки това „ триумвиратът “ на германците бързо е опустошен поради непрекъснатото съревнование за благосклонността на императрицата, те стартират да плетат интриги един против различен.

След гибелта на Анна Ивановна взаимната ненавист на Мюних и Остерман и завистта им към Бирон води до нов прелом. Само няколко седмици по-късно Мюних управлява скрит план против регента, безусловно го измъква от леглото през нощта и предава властта от престолонаследника на Анна Леополдовна. Първоначално Бирон е наказан на гибел посредством разчленяване, само че въпреки всичко най-после е заточен в Сибир.

Самият Мюних подава оставка от всички постове.  Николай Павленко той счита благодарността на новите владетели за незадоволителна и подава оставка, очаквайки, че Анна Леополдовна ще го помоли да остане, само че бърка, вмешателството на Остерман е мощно. Така вестфалецът остава последният член на триумвирата, който резервира позицията си покрай съветския престол.

 Елисавета Петровна

Елисавета ПетровнаПетерхоф

Но и това не продължава дълго. Минава малко повече от година и на власт идва Елисавета Петровна, дъщерята на Петър I и Екатерина I. Остерман и Мюних са изправени пред съда и наказани на гибел, която и в двата случая присъдата е сменена с заточение.

 Васили Меншиков в Берьозово

Васили Меншиков в БерьозовоТретяковска изложба

По подигравка на ориста Остерман е насочен в Берьозово, където самият той изпраща на изгнание Меншиков, а Мюних отива в Пелим, където Бирон излежава присъдата си с помощта на него. Остерман умира в заточение, а Бирон и Мюних в последна сметка са оправдани. Последният даже съумява да взе участие в различен прелом – само че той избира страната на Петър III, който губи в борбата със брачната половинка си – самата Екатерина II.

създател: ЖАНА НЕЙГЕБАУЕР

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР