През 1719г. е публикуван е романът на английският писател Даниел

...
През 1719г. е публикуван е романът на английският писател Даниел
Коментари Харесай

На този ден: За първи път е публикуван романът “Робинзон Крузо“

През 1719г. е оповестен е романът на британският публицист Даниел Дефо - " Робинзон Крузо " . За прототип на романа се смята корабкрушенецът Александър Селкир, който е открит през 1709г. на остров Мас-о-Тера. Предполага се, че Селкир е прекарал близо пет години на острова. Селкир е шотландец, а откакто е бил открит е бил ловък ловджия и сполучливо употребява откритите запаси на острова. Именно това е и в основата на романа на Дефо.

Романът става един от най-популярните в света, като екранизиран няколко пъти. Най-известният филм е от 1997г. с присъединяване на Том Ханкс.

През 1792 година Франция вкарва гилотината, като средство за смъртно наказване . Гилотината е устройство за осъществяване на смъртна присъда посредством обезглавяване. Устройството е известно за това, че е било главен способ на екзекуция във Франция по времето на Френската гражданска война. Приблизителният брой на жертвите на това откритие е сред 15 000 и 40 000 души.


Гилотината

Гилотината се приема, като нов способ, който да бъде употребен върху всички наказани хора, без оглед на общественото им състояние. Като задачата на наказването се свързва и състои в това да се отнеме живот, а не да се аргументи физическа болежка.

Основната причина за триумфа на гилотината е убеждението, че тя е хуманна форма на екзекуция, противопоставяща се на предходните способи за наказване. Чак на 9 октомври 1981г. гилотина като средство за изтезания във Франция е неразрешена.

През 1925г. в София идва като Апостолически нунций бъдещият папа Йоан XXIII – Анджело Джузепе Ронкали .

Ронкали действително става първият папа, който посещава България, въпреки и той да прави това преди да стане глава на римокатолическата черква.

След него България са посещавали папа Йоан Павел II и папа Франциск, само че и двамата към този момент идват като настоящи глави на римокатолическата черква.


Анджело Ронкали

През 1988г. върховеният съд на Народна република България осъжда на гибел посредством разстрел директните участници в Атентата на гара Буново. При атентата умират седем души, а девет са ранени. Това е най-големият желозопътен атентат в България. Атентаторите са от Турско националноосвободително придвижване в България, които вършат серия от атентати по време на Възродителния развой.

През 2005г. България и Румъния подписват Договора за присъединение към Европейския съюз. Двете страни публично са признати в евросъюза през 2006г.

Рожденни дни честват българският артист Ицках Финци и филмовата легенда Ал Пачино . Навършват се 69 години от рождението на футболната легенда Йохан Кройф . През 2013-а умира китарист на българската група " Щурците " Петър Гюзелев .


Ал Пачино
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР