През 1705 г. английският астроном Едмонд Халей предсказва, че ярка

...
През 1705 г. английският астроном Едмонд Халей предсказва, че ярка
Коментари Харесай

Aпокалиптичната лудост, вдъхновена от пристигането на Халеевата комета през 1910 г.

През 1705 година британският астроном Едмонд Халей предсказва, че ярка комета ще мине около Земята през 1758 година Халей ползва законите на Исак Нютон върху кометата и пресмята точната седмица, в която тя ще се появи на небето. Когато кометата дойде по график, тя става известна като Халеева комета, макар че Едмонд не доживява, с цел да види по какъв начин предсказанието му се сбъдва. Кометата се появява още веднъж през 1835 година и още веднъж през 1910 година

 Lspn comet halley

8 март 1986 година

„ Ще се сблъска ли идващата комета със Земята? “ — пита вестник от Кентъки през 1907 година Учените осведомят угрижените земляни, че кометата няма да се разбие в Земята. Но новините към нея въпреки всичко не са успокояващи.

Френският академик Камил Фламарион предизвестява, че Земята ще премине през опашката на кометата и съгласно него има късмет „ цианогенният газ да импрегнира атмосферата и евентуално да унищожи целия живот на планетата “.

„ Цианогенът е доста смъртоносна отрова “, услужливо показва New York Times. „ Зрънце от него, допряно до езика, е задоволително да аргументи мигновена гибел. “

Така думите на Фламарион провокира суматоха, която обгръща цялото земното кълбо.

 Halley's Comet animation

The Ogden Standard разгласява злокобното предизвестие, че „ Кометата на Халей може да унищожи живота на Земята “, под заглавието „ Наближава края на света “.

The San Francisco Call оповестява: „ Кометата може да убие целия живот на Земята, съгласно академик “. Текстът осланя вярата си за оцеляването на типа ни на обстоятелството, че „ множеството астрономи не са съгласни с Фламарион “, отбелязвайки, че „ опашката на кометата е съвсем разредена до маловажност “ – в резюме, цианогенният газ е прекомерно малко, с цел да импрегнира цялата атмосфера.

Научният спор обаче не пречи на по-безскрупулните хора да се възползват от обстановката. И внезапно пазарът се наводнява с хапчета срещу комети. Едни дават обещание да служат като „ балсам за бягство от гнева на небесата “.

Противогазите се разпродават като топъл самун, а някои даже си купуват „ чадъри, предпазващи кометите “.

Ситуацията става толкоз неприятна, че полицията арестува двама тексасци за продажба на елементарни бонбони като лекарство за комети. Въпреки това търсенето на илачите е толкоз огромно, че полицията насилствено освобождава търговците…

В писмо до Кралската обсерватория се изрича паника дали кометата няма „ да накара Тихия океан и Атлантическия да си сменят басейните, а горите на Северна и Южна Америка да бъдат пометени от мръсната лавина от пясъците на огромната Сахара, която приижда смесена с къщи, кораби, акули, китове и всевъзможни живи същества в една хетерогенна маса от чист безпорядък. “

И хаосът става обсъждана тематика, когато Халеевата комета се доближава през 1910 година

 Comet Halley from London on 1066-05-06

Симулация на Халеевата комета, която минава над Лондон през 1066 година посредством програмата Stellarium

Кометите убийци не са нещо ново при започване на 20 век. Около 700 година сл. Хр., преподобният Беда Достопочтени предизвестява, че кометите „ се раждат ненадейно, предвещавайки смяна на царската власт или чума, или войни, или ветрове, или горещина “.

В Англия 1066 година става известна като Годината на тримата крале, когато Харолд Годуинсън (граф на Уесекс), Уилям Завоевателя (херцог на Нормандия) и Харолд Хардрада (крал на Норвегия) декларират желанията си към трона – и Халеевата комета се появява, убеждавайки мнозина, че Беда е прав.

Кометата от 1664/1665 година бързо е последвана от зараза от чума и Големия пожар в Лондон, което всички европейците към този момент считат за освен това от просто съвпадане.

Друга комета се появява през 1680 година В Бостън проповедникът Инкрийз Матер споделя, че „ страшните гледки и знаци в небето са предвестници на огромни бедствия “. Ако хората подценен „ сигнала от небесната за света “, Божият яд може да ги порази.

Но Халеевата през 1910 година е друга от тези по-ранни обстановки. Този път учените са тези, които предизвестяват за опцията за крах.

 Comet NEOWISE over Odessa, Ukraine 01

Кометата NEOWISE 

На 20 април 1910 година хората за първи път виждат приближаваща се към Земята Халеева комета. Ще унищожи ли тя живота? Предвещава ли смяна в кралската власт, както бе предсказал Беда? Земята чака със спотаен мирис.

На 6 май 1910 година, когато кометата светва в небето, британският крал Едуард VII умира в леглото си. Дали кометата е взела първата си жертва?

Тя ще бъде най-близо до Земята на 18 май 1910 година Притеснени хората гледат към небето и отброяват последните си дни. Някои дами даже уплътняват с плат вратите и прозорците си, с цел да блокират смъртоносния цианоген.

„ Ужасът, провокиран от приближаването на кометата, превзема огромна част от популацията на Чикаго “, оповестява New York Times на 18 май. И Ню Йорк не е ваксиниран. „ Някои от по-суеверните хора от регионите, обитаеми най-вече с чужденци, са на ръба на суматоха “, написа вестникът. „ Мнозина се молят на колене по улиците и парковете. “

Отвъд Атлантика във Франция тълпи се събират, с цел да гледат края на света.

Фламарион обаче отхвърля да признае провалянето си. Ученият афишира, че няколко наблюдаващи „ имат избрани обонятелни прекарвания, които разказват по разнообразни способи – като миризма на горящи зеленчуци, като тресавище, или като ацетилен “.

Лесно е да погледнете обратно към суматохата през 1910 година и да се подценен страховете като глупави суеверия. Но за разлика от по-ранните суматохи, суматохата от 1910 година е подкрепена от науката, както споменахме. С предизвестието на Фламарион за газа не е изненада, че доста хора тичат да си купят противогази.

И 1910 година не е последният път, когато хората се паникьосват от комета. Когато кометата Хейл-Боп минава около Земята през 1997 година, членове на сектата Небесната врата правят всеобщо самоубийство, с цел да се повдигнат в извънземния галактически транспортен съд, който съгласно тях се крие зад Хейл-Боп…

Когато кометата NEOWISE се появява през март 2020 година, теоретиците на конспирацията упрекват нея за пандемията от ковид-19.

Какво ще донесе Халеевата комета, когато пристигна отново, през 2062 година? Само времето ще покаже.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР