През 1456 г. при повторно разглеждане Жана д`Арк е оправдана

...
През 1456 г. при повторно разглеждане Жана д`Арк е оправдана
Коментари Харесай

На този ден: Днес е Европейският ден на шоколада

През 1456 година при наново разглеждане Жана д`Арк е оправдана от обвиняването в разкол 25 години след изтезанието ѝ.

През 1754г. в Ню Йорк е открит най-старият университет в Северна Америка – Колумбийският, в началото като Кралски лицей.

През 1879г. няколко месеца след Освобождението се основават първите контролно-пропускателни пунктове и митници по границите на Княжество България .

През 1974г. Федерална република Германия печели за повторно международната купа . Немците победи с купата 20 години след чудото от Берн през 1954г. Федерална Република Германия е хазаин на шампионата, само че не е любимец във финала, тъй като играе против Нидерландия на великия Йохан Кройф. Финалът се играе в Мюнхен. Именно Кройф от дузпа открива резултата още в началните минути, а Брайтнер изравнява от дузпа. Герд Мюлер в 43-та минута носи купата на немците. Германия е вторият най-титулуван тим на международни шампионати с 4 трофея - 1954, 1974, 1990 и 2014.



След свалянето на монархията в Иран и превръщането и в република през 1980г. на днешната дата Иран приема шериата за главен закон в ислямската република . Начело на страната е Рухолах Хомейни, който получава висшата купа в шийтския ислям - Аятолах.

През 1985г. немският тенисист Борис Бекер се трансформира в най-младият първенец в цялата история на Уимбълдън . Бекер е едвам не 17-годишна възраст, когато печели трофея. Бекер печели купата на финала след триумф над Кевин Кърен от ЮАР с 6:3, 6:7, 7:6, 6:4. И до през днешния ден Бекер е най-младият първенец на третия шампионат от Големия шлем. С триумфа в Лондон Бекер става и най-младият тенисист, който печели шампионат от Големия шлем, само че този връх е усъвършенстван през 1989г. от американеца Майкъл Ченг, който печели Ролан Гарос.

През 2005г. атентатори самоубийци провокират поредно четири бомбени детонации в Лондонския публичен превоз и убиват 52 души. Ранени са 700 души. Терористичната организация Ал Кайда поема отговорност за атентатите. Това е вторият максимален атентат осъществен на територията на Англия след взривяването на аероплан, който пада над Локъбри през 1988г.



Рожден ден честват единият от членовете на именитата група Бийтълс - барабанистът Ринго Стар и българският артист Антон Радичев .

Умира аржентинската футболна легенда Алфредо Ди Стефано .

Днес е отбелязва Европейският ден на шоколада . На този ден през 1550 година от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е определена от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които вършат шоколад. Те го назовават храна на боговете.


Ринго Стар
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР