Преврат в Габон: Военният началник казва, че спирането на демокрацията е само „временно“

...
Новият военен лидер на Габон обеща да върне страната към
Коментари Харесай

Новият военен лидер на Габон обеща да върне страната към демокрация, но отказа да предостави срокове за нови избори.

Генерал Брис Олигуи Нгуема каза, че държавните институции в страната ще станат по-демократични и тяхното спиране е само „временно“.

Но опозиционната коалиция на Габон казва, че военните не показват никакви признаци за връщане на властта обратно на цивилно правителство.

Сваленият президент Али Бонго, беше поставен под домашен арест тази седмица.

Офицери от армията се появиха по държавната телевизия в ранните часове на сряда, за да кажат, че са поели контрола, слагайки край на 55-годишнината на семейство Бонго година се задържа на власт в централноафриканската държава.

Те казаха, че са анулирали резултатите от съботните президентски избори, на които г-н Бонго беше обявен за победител, но които според опозицията са фалшиви.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">В телевизионно обръщение в петък вечерта генерал Нгуема каза, че военните ще действат "бързо, но сигурно", за да избегнат избори, които "повтарят същите грешки", като задържат същите хора на власт .

„Да вървим възможно най-бързо не означава да организираме ad hoc избори, където ще се окажем със същите грешки“, каза той.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Основната опозиционна група в Габон, Alternance 2023, която твърди, че е законният победител на изборите в събота, призова международната общност в петък да насърчи връщането към гражданско управление.

„Бяхме щастливи, че Али Бонго беше свален, но... се надяваме, че международната общност ще се изправи в полза на републиката и демократичния ред в Габон като поиска от военните да върнат властта на цивилните“, каза Александра Панга, говорител на лидера на Alternance 2023 Алберт Ондо Оса, пред BBC.

Тя добави че планът генерал Нгуема да положи клетва като преходен президент в понеделник е „абсурден“.

Превратът в Габон е осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г., след Нигер, Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

Беше осъден от ООН, Африканския съюз и Франция - нейната бивша колониална сила, която имаше тесни връзки със семейство Бонго.

Г-н Бонго, който беше на власт от 2009 г., се появи във видео в дома си тази седмица, призовавайки своите „приятели по целия свят“ да „направят шум" от негово име.

Но отстраняването му беше отбелязано и от мнозина в Габон, които се възмутиха от него и режима на семейството му.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Тълпи в столицата Либревил и на други места бяха забелязани да празнуват декларацията на армията по-рано тази седмица.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР