Превръщат Баня Гъбата в хотел в срок до 5 години.Той

...
Превръщат Баня Гъбата в хотел в срок до 5 години.Той
Коментари Харесай

Главният архитект на Варна не помни на колко етажа ще е хотелът, който ще се строи на мястото на Гъбата

Превръщат Баня Гъбата в хотел в период до 5 години.

Той няма да бъде доста висок.

Това сподели за Радио Варна основният проектант на Община Варна Виктор Бузев.

Бузев обаче съобщи, че не си спомня на какъв брой етажа ще е, нито колко ще е висок, нито коя е компанията. Интервюто чуй в линк 

Според " Дарик " разрешителното е за постройка висока 40 метра.

Разрешението за градеж към този момент е издадено на компания, като в плана се планува да бъдат непокътнати колоните на обекта и отхвърлен куполът.

На 30.06.2022 година е утвърден проект за сигурност и здраве за срутване на постройка до Кота 0,00 за ПИ 10135.1507.1180 със опазване на съществуващи зидове в УПИ I-1424 „ за обсл. действия “, кв. 31 по проекта на 8ми м.р., гр. Варна.

Има издадено позволение за градеж № 79/13.05.2022 година за „ Сграда за обслужващи действия с трафопост и подземно застрояване “, находящ се  в УПИ I-1424 „ за обсл. действия “ ПИ/10135.1507.1180/, кв. 31 по проекта на 8 ми м.р., ул. „ Ст. Стамболов “ № 16, гр. Варна координиран от Министерство на културата.

Сградата с впечатляващата структура на необятния си купулен покрив се намира на ул. " Стефан Стамболов " № 16 във Варна.

 Тя е издигната сред 1964-66 година по план на известния арх. Косьо Христов, проектирал и комплекса на Фестивалния и конгресен център в града.

 Баня " Гъбата " е една от дребното оживели сгради-образци на актуалната архитектура от средата на предишния век, само че в последните 30 години беше изцяло изоставена.

Справка в Имотния указател демонстрира, че изоставената от години постройка, както и теренът, на който се намира, и сега са благосъстоятелност на сдружението " Лазерен бряг 91 ", част от бизнес групата към " Централна кооперативна банка " и " Химимпорт ".

В предмета на активност на компанията е записано " употреба на плажове, хигиенични бани, търговия, хотелиерство, туризъм и атракции ".

След като закупи " Гъбата " през 2003 година " Лазурен бряг 91 " престана да поддържа постройката, която още тогава имаше потребност от сериозен ремонт.

В същото време, справката от Имотния указател демонстрира, че тя е била ипотекирана пред " Централна кооперативна банка " шест пъти до 2019 година

Никоя институция: Национален институт за недвижимо културно завещание, Министерство на културата, Община Варна, Съюз на архитектите в България, Камара на архитектите в България, Университетът по архитектура, строителство,  не реши да отбрани един от знаците на града с висока архитектурна стойност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР