Превърнахме върховенството на закона и правовата държава в кухи понятия..

...
Превърнахме върховенството на закона и правовата държава в кухи понятия..
Коментари Харесай

Проф. Киров: Може да се появи политически Франкенщайн

" Превърнахме върховенството на закона и правовата страна в кухи понятия. ". Това съобщи проф. доктор Пламен Киров, началник на катедра " Конституционно-правни науки “ в СУ " Свети Климент Охридски ".

Според него, при поемането на обещания за промени за одобряване на върховенството на закона и правовата страна, сме сигурни, че няма да ги осъществим. Това е положението “, изясни Пламен Киров.

Той посочи, че призоваващите за господство на закона, жестоко нарушават конституцията и законите В България. " Профанизирахме демокрацията и нейните институции, показахме, че те не могат да работят ", изясни конституционалистът и посочи, че в последните седмици виждаме водещи политици, които по една или друга причина отхвърлят да извършват закона.

" Да вземат участие в чуването на комисията за Джемкорп; да се явят, когато са призовани по надлежния ред от съответните институции, какъвто е последният случай от през днешния ден с някогашния вътрешен министър Бойко Рашков ", даде образец някогашният парламентарен арбитър.

БГНЕС беседва с проф. Киров до каква степен може да стигне рушенето на институциите и какви ще са последствията от сходни неуважителни дейности за страната и обществото.

" В България всички, които могат да разрушават нещо, го разрушават и всички приказват за господство на правото. Също по този начин те приканват за правосъдна промяна, само че не почитат органите на правосъдната власт – нито прокуратура, нито съд. Това е горчивата истина “, акцентира проф. Киров и предизвести за изпадане в крайности.

" Профанизирахме всички демократични принадлежности и показахме, че те в България не могат да работят. Тогава коя е алтернативата? Авторитаризмът “, предизвести той.

" Може да се появи политически Франкенщайн, който ще реализира доминация или владичество, с цел да вкара системата в някакъв ред, само че отвън стандартите на демокрацията. Другата опция е тълпите да излязат по улиците и да поемат ориста на Отечеството, т.е. да провокират някаква форма на гражданска война “, съобщи проф. Киров.

Запитан дали е допустима някаква смяна, той отговори: " Промяната продължава, само че това не е безусловно смяна към по-добро “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР