Превантивният контрол на дейностите в горите е основен приоритет в

...
Превантивният контрол на дейностите в горите е основен приоритет в
Коментари Харесай

МЗХ търси решение на проблема с цените на дървесината

„ Превантивният надзор на дейностите в горите е главен приоритет в работата на Министерство на земеделието и храните „, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов на работна среща с представители на сектора от горския бранш в гр. Шумен. В полемиката участваха още шефът на Изпълнителна организация по горите инж. Стоян Тошев и шефът на Североизточното държавно дружество Шумен инж. Петър Петров.

Зам.-министърът уточни още, че се следи прецизно за съблюдаване на нормативната база с приоритет на превантивния пред настоящия и последващия надзор. Според него по-важно е да не се позволяват нарушавания, а не активността да е ориентирана към констатиране на към този момент осъществени нередности и налагане на санкции . Той подчертава още, че наказания ще продължат да се постановат постоянно, при определяне на нарушавания при стопанисването и използването на горските територии.

Фокус на полемиката бе нормативната уредба , като представителите на бизнеса сложиха въпроси още веднъж за промени в наредбата за сечите.

„ Нашата цел е да запазим биоразнообразието, само че са значими и хората, и стопанската система. С Наредбата би трябвало да се откри баланс сред екология, стопанска система и обществената функционалност на горите “ , акцентира заместник-министър Маринов.

Участниците в срещата обрисуваха като фактор, объркващ активността им, незадоволителните пътища в горските територии и тяхната поддръжка. Заместник-министърът разясни, че се възнамерява създаването на Национална тактика за горска пътна мрежа. Той сподели, че сега се водят диалози с научната общественост и се планува възлагане на създаването ѝ. Заместник-министър Маринов разяснява още, че има потребност от нормализирани пътища, тъй като без тях не може целогодишно да се работи в горските територии и да се извършват плануваните лесовъдски действия.

Темата за цените на дървесината бе сложена от сектора като проблем, който затруднява и лимитира активността.

„ През 2022 година повишението на стойностите на доста от енергоносителите беше причина доста хора да се върнат към обичайния метод за отопление – на дърва, което завиши търсенето и цената на суровината “, сподели заместник-министър Маринов. Той разясни, че се търсят способи за решение на казуса , само че това изисква време.

„ Над 70% от гората е държавна благосъстоятелност. Работата на страната е да се грижи за хората и по тази причина водещ приоритет е да осигурим дърва за огрев на локалното население “, добави заместник-министърът. Според него е предпочитано гарантирането на количествата за хората на търпима цена .

На срещата беше дискутиран вносът и износът на дървесина , както и административните процедури. Според сектора е добре да се работи в посока понижаване на административната тежест и по-голяма електронизация на процесите в горската система.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР