Преувеличено е да говорим за провал за втория неуспешен опит

...
Преувеличено е да говорим за провал за втория неуспешен опит
Коментари Харесай

Учен: „Артемида 1“ е американска космическа „Жигула“

Преувеличено е да приказваме за неуспех за втория несполучлив опит на НАСА за изстрелване на ракетата „ Артемида 1 “, тъй като ракетата е на стартовата площадка и е в непокътнато положение.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Светослав Александров, основен редактор на cosmos.bg.

Ракетата работи на течен водород, което е мъчно гориво за работа и вършат усещане тези чести отлагания. Това е завещание от програмата „ Космическа совалка “, защото ракетата е основана на тази стратегия. В епохата „ Аполо “ когато за първи път хора се насочат към Луната, първата степен на ракетата е работила на керосин-кислород. И сега всички съвременни основатели на галактически ракети избират да работят на керосин или на метан, което се смята за горивото на бъдещето и някой ден можем да го добиваме от Марс.

 
Тази ракета е остарял дизайн от 70-те години на програмата „ Космическа совалка “. А повода този дизайн към момента да се употребява е политическа. Конгресмените задължиха НАСА да употребява тази остаряла структура, с цел да се пазят работните места от програмата на „ Космическа совалка “.
Това е една стратегия, която според мен въобще не трябваше да съществува в днешно време, тъй като частният бранш към този момент се оправя по-добре в градежа на галактически ракети, сподели Александров.

Най-ранната дата за старт след случилото се е краят на октомври, само че няма да се изненадам и да остане за следващата година. Лично аз се надявам НАСА да се откаже от тази задача. НАСА би трябвало да излезе от ракетостроителния бизнес, тъй като в случай че на времето ракетите са били обект на държавните организации, това към този момент не е по този начин и това стана бизнес като всеки различен, добави той.

Александров изясни, че точно тъй като „ Артемида 1 “ употребява 40-50-годишни технологии я е нарекъл американската галактическа „ Жигула “. Водородните мотори са реликви и имат доста дефекти, защото водородът се просмуква в металите и ги отслабва.

Китай от своя страна са постигнали над 103 триумфа на ракети от серията „ Лонг марч “, което е връх за успеваемост за китайската космонавтика. През октомври, когато чакаме нов опит на американците да изстрелят „ Артеида 1 “, китайците ще изстрелят втория си модул, който да прикрепят към галактическата си станция и с това нейната базисна настройка ще завърши и ще имаме непрекъснато наличие на китайски астронавти в орбита.

Вижте цялото изявление във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР