Преустановява се начисляването на компенсаторна такса от 70 лева или

...
Преустановява се начисляването на компенсаторна такса от 70 лева или
Коментари Харесай

Успехът на омбудсмана: Уведомяват ни при изтекла винетка

Преустановява се начисляването на обезщетителна такса от 70 лв. или санкция, в размер на 300 лв., в случай че таксата не бъде платена, за водачи, позволили неточност в изписването на регистрационния номер при закупуването на е-винетки.

Уведомяването за такива насъбрани обезщетителни такси и санкции към АПИ към този момент ще става в границите на три работни дни. Това предложение на омбудсмана Диана Ковачева, залегнало в Закона за пътищата, през днешния ден бе подкрепено единомислещо от народните представители на второ четене в пленарната зала, оповестяват от пресофиса на националния бранител. 

През декември м.г. омбудсманът внесе в Народното събрание законодателно предложение, което бе припознато от Николай Нанков и група депутати от ГЕРБ-СДС.

Поводът за правене на това предложение бяха многочислените тъжби на водачи, които инцидентно разбираха и с огромно забавяне за наложените им многочислени обезщетителни такси от 70 лв.. Така на процедура те бяха глобени доста пъти за неточност, позволена несъзнателно при изписване на регистрационния номер на транспортното средство, без даже да подозират, че са извършители.

За да се прекрати тази неправда омбудсманът настоя да се прави промяна при сбъркани до три признака на регистрационния номер на транспортно средство, както и промяна при неизписването на знак от регистрационния номер на автомобил. А действието на корекцията да бъде от момента на в началото направеното волеизявление.

Идеята на омбудсмана бе да се откри по-справедлив механизъм за възобновяване на недължимо платени суми за обезщетителни такси при промяна на сбъркани винетки, което по нейно предложение ще става в по-кратък период до 5 работни дни, като възобновяване на сумите може да се извърши или по банкова сметка, посочена в заявката за промяна от собственика/ползвателя на транспортното средство, а в случай че не е посочена - на каса.

Освен това освобождението от административнонаказателна отговорност при осъществена промяна ще става автоматизирано, без да се постанова лицето да подхваща каквито и да било дейности за това.

Омбудсманът настоя измененията в Закона за придвижване по пътищата, касаещи ограничение броя на нарушаванията за придвижване без винетка по платената пътна мрежа да имат ретроактивно (обратно) деяние, с цел да бъде решен „ въпросът Пролеша “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР