Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това

...
Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това
Коментари Харесай

Това са най-употребяваните български думи през 2021

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това сподели необятно изследване, извършено на платформата за просветеност " Как се написа? ". След тях с броени гласове разлика оспорваната борба за третото място изгубиха ваксина и зелен документ. В челната десетка влизат още смяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.

В акцията " Думи на годината с Как се написа? " за първи път в намерено допитване гласувахме за преобладаващите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Неговите уредници – Павлина Върбанова, лекар по български език, и Доротея Николова, преподавател по български език и литература и публицист, са уверени, че за всяко общество е значимо да е наясно кои са главните тематики и проблеми, които са стояли пред него. А те се обрисуват посредством думите, които използваме.

Всеки от интервюираните имаше опция да уточни до три от десетте оферти, по тази причина процентите надвишават 100. Сред избора на 42 на 100 е некнижовното " преценявам ", 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване.

Ключов обаче е анализът, който дружно ще създадем на откроилите се лайтмотиви през миналата година. От значително значение е да не се плъзгаме единствено по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали тематиките, които те са стартирали, са тези, които са значими за хората, уверени са основателите на проучването.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР