Прецедент, който е много опасен за икономиката. Така икономистът Васил

...
Прецедент, който е много опасен за икономиката. Така икономистът Васил
Коментари Харесай

Икономист: Предложението за забрана на рекламата на хазарт е опасен прецедент

П рецедент, който е доста рисков за стопанската система. Така икономистът Васил Караиванов дефинира ударната проверка на Закона за хазарта.

„ Случва се нещо доста необичайно. Депутатите се събират внезапно, има някакъв необикновен възторг да трансформират част от икономическите правила, които до момента са работили. Такава възбрана е доста неприятен сигнал към всеки един непознат вложител. 50 % от
хазарта е онлайн. Зад него стои огромна част от  IT бранша, изобретателна промишленост. Медиите са доста дребна частица от цялата верига на добавената стойност ”, разяснява Караиванов в ефира на.

Във вторник Народното събрание ще реши дефинитивно дали да се забрани рекламата на
хазартни игри в медиите. Текстовете бяха признати на първо четене, а през днешния ден е свикано изключително съвещание на депутатите, които са в предизборна почивка. 

Според Караиванов вредата за бюджета след сходно решение ще е към 200-300 милиона лв., и то единствено до края на 2024 година

Икономистът Михаил Кръстев заподозря, че зад концепцията се крие популизъм.

„ Очевидно това се прави в подтекста на идната предизборна акция. Помним какво се случи през 2018 година с рекламата на лотарийните игри. Политиците постоянно намират жертва, която да нападат. Предложения за запрещение на рекламата на
хазарта имаше и от ПП-ДБ в границите на 9-те месеца. В оферти законопроект, в оценката на въздействието, е написано, че няма вреда върху бюджета. Това е тотално погрешно. Не мога да допускам, че нормативни актове се входират в Народното събрание с сходна обосновка. Знаем, че този бранш е един от огромните данъкоплатци. Щетата за бюджета ще е по-висока от 200 млн. лева, евентуално - към 400 млн. лева ”, твърди Кръстев.

„ Знаем, че офлайн
хазартът не действа у нас, изключително във връзка с спортните залози. Тук не приказваме единствено за тези средства. Световната наклонност е, че професионалният спорт извънредно доста разчита на приходите от залагания. Трябва да се направи разграничаване дали приказваме за игрални зали, където хората отиват да упражнавят своя пристрастеност. При възбраната огромните европейски оператори на хазартни игри ще могат да продължат да действат, защото техният размер на пазара не зависи от рекламата, която се прави на българска почва. Но българските играчи ще бъдат лимитирани ", разясни той.

И добави, че всичко това няма да има социална изгода.

Караиванов добави, че до момента не е имало опит за ограничение на реклама в интернет пространството.

„ Има доста обществени мрежи. В тях може да се таргетира групата, към която да е ориентирана един или различен тип реклама ”, разясни той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР