Преструктуриране на ВСС, въвеждане на мандатност на кметовете, а 24

...
Преструктуриране на ВСС, въвеждане на мандатност на кметовете, а 24
Коментари Харесай

ПП-ДБ представи предложенията си за конституционна реформа

Преструктуриране на Висш съдебен съвет, въвеждане на мандатност на кметовете, а 24 май да стане народен празник. Това са част от предложенията за конституционна промяна на ПП-ДБ и " Правосъдие за всеки ".

Формацията предлага собствен план за конституция. Отделно обаче те работят и с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Още преди няколко дни ПП-ДБ оповестиха, че ще предложат и собствен текст за промени.

Те стъпват върху едно по-широко политическо единодушие за промени в конституцията, изясни Христо Иванов и посочи, че са обсъждани с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Основните правила зад тях са повече правдивост, повече отговорност на прокурорите, повече самостоятелност при съдиите. Тези три правилото желаят да изведат главния - че никой не би трябвало да бъде над закона. Следващият принцип е да изведем българските просвета и книжовност на напред във времето, да вкараме концепцията, ще нашите деца са потомци на просветители, сподели съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Коалицията " Продължаваме Промяната - Демократична България " показва плана си за конституционни промени в централата на ДСБ на столичната улица " Кърниградска ".

" Днес представяме плана за изменение в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. Радвам се, че с нас са сътрудниците от " Правосъдие за всеки ", с които тези текстове бяха направени. Текстовете са наша версия, само че е значимо да се подчертае, че те стъпват на политическо единодушие, че би трябвало да се върви в тези направления ", това съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Става дума за законопроект, който третира три огромни групи въпроси. На първо място са въпросите с преструктурирането на правосъдната власт и ограничението на властта на основния прокурор. Има оферти за преформатиране на института на служебните кабинети ", сподели още той.

Относно смяната на националния празник от 3 март на 24 май министър председателят акад. Николай Денков изясни, ще това е ден, който сплотява, а не разединява, както и че е неповторим празник, който придвижва от предишното в бъдещето и сплотява българите с други нации.

Ден на българското слово, култура и просвета и на кирилицата - по този начин ПП-ДБ оферират да е цялостното име на празника.

Идеята 24 май да измести 3 март предлагаха и от ГЕРБ в 47-ото Народно събрание, само че тогава не срещнаха задоволителна поддръжка, припомня " 24 часа ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР