Престъпното сдружаване на Евгения и Николай Баневи започнало след смъртта

...
Престъпното сдружаване на Евгения и Николай Баневи започнало след смъртта
Коментари Харесай

Престъпната дейност на Баневи започнала след смъртта на втората съпруга на бизнесмена

Престъпното сдружаване на Евгения и Николай Баневи почнало след гибелта на втората му брачна половинка - поетесата Дочка Банева, която умира през август 2005 година Това разгласи прокурор Мария Дойчинова по време на делото, на което се взема решение дали семейството да остане в ареста.

Докато Дочка Банева била жива, тя имала отношение към заплатите на служащите, заплащането на осигуровки и нито едно от предприятията не било разграбено.

Разграбването стартира след октомври 2005 година в завода " Полимери Девня ". Прокурор Дойчинова в детайли разказа схемите, по които е станало унищожаването на предприятието като една от тях била по системата " дълг против благосъстоятелност ".

В края на 2011 година Банев разпоредил да стартира рязането за скрап на 3 други негови предприятия, които не били в неплатежоспособност, само че са били със запорирани сметки. Това са " Елма ", химически цех " Панайот Волов " и Топлофикация Казанлък.

От рязането на Елма били получени 1 309 000 лв., от химическия цех - 133 000 лв., а от Топлофикация Казанлък - 210 000 лв..

От всички покупко-продажби, включени от името на " Полимери ", в предприятието не е влезнала нито една стотинка, стана ясно от думите на прокурорката.

Към днешна дата действителността е следната: От една страна са 130 приватизирани предприятия от 1996 до 2001 година, нито едно от тях не работи и не развива активност. В огромната си част те са нарязани на скрап, хиляди служащи не са получавали заплати и не могат да се пенсионират, даже през днешния ден осигурихме достъп от чиновници на инспекцията по труда, които да връчат документи на Баневи, защото те се укриват. (тези документи са свързани с някогашните чиновници на Баневи, които би трябвало да бъдат пенсионирани).

От друга страна, стои едно семейство, чиито деца учат в Швейцария, само че без личен бизнес и приходи, заключи прокурор Дойчинова.

" Това, което чух, доста наподобява на приятелски съд, само че не и на профилиран съд ", отвърна юристът на фамилията Христо Ботев. " В тази зала никой няма обвиняване, че служащите не са получавали заплати и не са били обезпечавани ", добави той.

" Чухме, че сдружаването почнало от септември 2005 година след гибелта на Дочка Банева, само че мъчно можем да знаем през днешния ден какви са били връзките сред Николай и Евгения Баневи през септември 2005 година ", сподели още юристът.

Делото продължава с пледоариите на отбраната. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР