Престъпления като отвличането са много тежък удар върху социалната тъкан

...
Престъпления като отвличането са много тежък удар върху социалната тъкан
Коментари Харесай

Антрополог: Престъпления като отвличането са много тежък удар върху доверието в институциите

" Престъпления като отвличането са доста тежък удар върху обществената тъкан и доверието в българските институции ", разяснява за Българска национална телевизия антропологът Харалан Александров. " Усещането за беззащитност и за неуспех на обществото в лицето на овластените институции да отбрани жертвата, е доста изразено. Тези вид закононарушения са нещо като пробив в всекидневието, чувството за сигурен свят и проваляне в мрак безумство и страдалчество ", добавя антропологът.

Според психолога Младен Владимиров неналичието на информация води до страхове в обществото като и двамата показаха вяра институциите да излязат по-скоро с публична информация за случая, както и да бъдат открити похитителите.

Харалан Александров съобщи още, че в тези случаи има рисково високи равнища на настройки, които са присъщи за гетото. " Отвличането е закононарушение, особено за страни с две черти - доста огромни обществени неравности или страни от третия свят. ", по думите му стремежът България да премине към страни от " първия свят ", е сложено на огромно тестване и това е извънредно тежък пробив. Според него една от главните аргументи е възходящата необразованост и оскотяване на част от популацията.

" Далеч не е изживян травматичният инстикт на тоталитарния разум да стоиш надалеч от властта. Всеки допир с страната е повече проблем или тягост, в сравнение с поддръжка. Вероятно за доста хора досегът до страната е толкоз стресиращ, по отношение на подземния свят ", споделя още Харалан Александров във връзка страха на хората да се доверят на институциите.

Младен Владимиров, психолог: " Когато ние нямаме информация, имаме свойство да запълваме неналичието й със своите страхове, както и да ненавиждаме съумелите и богатите и може даже да превърнем в герои и кумири тези, които взимат от богатите. Имаме податливост да запълним неналичието на информацията с наши вярвания, упования и потребности. Щом страната не може да се намеси, може да пристигна друга форма, която да контролира обстановката. В една сложна или спешна обстановка имаме такава потребност, някой да пристигна и да контролира този развой ", сподели Владимиров.

Според психолога разпадът на връзките с другите води до емпатия и това изяснява за какво сме склонни към експанзия или корупция. " Защото считаме, че няма кой да ни подаде ръка ", посочи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР