Пресслужбата на Ростех съобщи, че на руските войски е предадена

...
Пресслужбата на Ростех съобщи, че на руските войски е предадена
Коментари Харесай

Въоръжените сили на РФ ще получат скорострелни миномети Дрок. Как това ще се отрази на хода на СВО?

Пресслужбата на Ростех заяви, че на съветските войски е предадена първата опитна партида 82-мм миномети Дрок с нараснала скорострелност. " Дрок " ще работи въз основата на бронирания автомобил " Тайфун ".

Pravda.Ru разбра какви са характерностите на новата минохвъргачка и по какъв начин може да бъде потребна на съветската войска.

„ Ростех съобщи на войските първата пробна партида от нови самоходни минохвъргачки 2С41 Дрок. Комплексът е основан въз основата на бронираната машина „ Тайфун “ и ви разрешава да стреляте, без да напускате колата. Преходът на оборудването от пътно-транспортна към бойна приложимост лишава по-малко от минута, това оказва помощ на машината бързо да се отдалечи от огъня на съперника и покачва сигурността на екипажа “, се споделя в изказване на пресслужбата.

Технически характерности на " Дрок "

" Дрок " е 82-мм минохвъргачен модул на шасито на бронирания автомобил " Тайфун " с колесна скица 4х4. Самото оръдие е вградено в Tайфун, който е оборудван със специфична технология за ориентиране и система за ръководство на огъня.

По информация на пресслужбата, ефикасната отдалеченост на деяние на " Дрок " е повече от 1,5 пъти по-висока от намиращите се на въоръжение общоприети минохвъргачки " Поднос ". Освен това " Дрок " има отдалечено управляем военен модул с картечница с кръгово въртене и оптико-електронен мерник. От " Ростех " прецизират, че цифровата система на самоходната минохвъргачка му обезпечава освен несъмнено осведомително взаимоотношение с машините за ръководство, само че и опция за самостоятелна работа.

Припомняме, че Tайфун е семейство бронирани машини с висока степен на сигурност, създадени взаимно от повече от 120 съветски предприятия. " Тайфун " има запас за инсталиране на управляем картечен модул. Противоминната отбрана на транспортните средства се обезпечава от V-образно дъно, което всмуква силата на детонацията под седалките,.

По периметъра на бронираната машина са инсталирани видеокамери, които ви разрешават да наблюдавате обстановката, без да напускате транспортния модул, както и да контролирате бронираната машина, в случай че е невероятно да употребявате предното стъкло. Обитаемото пространство на всички машини е херметично затворено, с изкуствено поддържано свръхналягане.

Бойни качества

Бейхан Оздоев, промишлен шеф на клъстера за оръжия, муниции и специфична химия в „ Ростех “, сподели, че „ Дрок “ превъзхожда западните видове оръжия по доста способи.

" Самоходните минохвъргачки, предадени на войските, не са с по-ниски характерности във връзка с своите качества, а в някои връзки те превъзхождат задграничните модели. Едно от главните преимущества на " Дрок " е неговата висока скорост на пукотевица: повече от 10 изстрела на минута, освен това в боекомплекта са включени повече от 40 мини.

В допълнение, минохвъргачката има добра отбрана от патрони и мини и има маневреност, която ви разрешава бързо да се измъкнете от огъня на врага. Задачата на такова съоръжение е унищожаването на жива мощ и лекобронирани цели, „ ослепяването “ на наблюдателни пунктове, осветление на територии и основаване на димни пердета “, изясни Оздоев.

Информацията за появяването на " Дрок " на въоръжение във въоръжените сили на РФ разяснява пред " Известия " военният историк, шеф на Музея на войските за противовъздушна защита Юрий Кнутов. Той изясни, че този вид съоръжение ще бъде търсено в зоната на СЗО.

" В комплекта на бронираната машина " Тайфун " с минохвъргачка " Дрок " влиза и елементарна минохвъргачка, която може да се сложи до машината и също да стреля. Като се има поради, че се употребява бронирана кола, планът по предписание е от четири души. Тоест считам, че тези минохвъргачки, които ще се употребяват в зоната на СВО, в действителност са класифицирани като по този начин наречените номадски минохвъргачки...

Само че преди този момент са правени по занаятчийски метод: взема се някакъв джип, УАЗ-ка или нещо друго, качва се минохвъргачката откъм гърба в багажното поделение, освен това тя не е крепко закрепена, което сътвори избрани проблеми с точността “, сподели той.

Освен това, по мнението на събеседника на изданието, " Дрок " ще реши доста проблеми на военнослужещите, защото по-рано, заради заплахата да бъдат открити, бойните средства непрекъснато променяха местоположението си след създадени няколко изстрела.

„ Тоест, от една страна, имаме номадски минохвъргачки, въпреки това, бронираната кола Tайфун обезпечава висока отбрана на лечния състав от патрони, от осколки, даже при положение на конфликт с мина. Освен това съществуването на два миномета - един в кулата, различен в бронираната машина - разрешава, в случай че е належащо, да се води по-интензивен огън.Така че такива транспортни средства ще бъдат търсени освен във ВДВ, само че и във всички щурмови елементи, които интензивно вземат участие в зона на специфичната военна интервенция “, - заключи специалистът.

На собствен ред военният наблюдаващ Алексей Суконкин добави за NEWS.ru, че главната характерност на тези самоходни миномети е комбинацията от подвижност и сигурност на екипажа.

" Комбинация от подвижност и сигурност на екипажа. Чували ли сте такава фраза - " номадски минохвъргачки "? Много е комфортно да скочите някъде, до известни координати, да се прицелите и да откриете огън във всяка точка на картата. Изстрелвате оптималния брой изстрели за минута - две и изчезвате оттова, " - сподели той.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР