Пресните данни на “Газпром показват, че спадът в добива и

...
Пресните данни на “Газпром показват, че спадът в добива и
Коментари Харесай

Колко ще спечели Русия от срива на газовия износ

Пресните данни на “Газпром ” демонстрират, че спадът в добива и износа на съветски газ се ускорява - Европа купува все по-малко нашето гориво. Но към момента е прекомерно рано да се бие паника, тъй като сходна обстановка дава обещание избрани изгоди за самия “Газпром ” и съветския бюджет. Какво тъкмо?

Стръмният спад в производството и износа на съветски газ единствено се изостря. За първите седем месеца на годината " Газпром " е добил 12%, или 35,8 милиарда кубически метра газ по-малко от предходната година. Износът е намалял с съвсем 35%, или 40 милиарда кубически метра, и възлиза на едвам 75,3 милиарда кубически метра, отбелязва “Газпром”.

Месечните данни на “Газпром” демонстрират, че стръмният спад продължава. Ако през юни производството е спаднало с 30%, то през юли е било с съвсем 36%. По отношение на износа спадът също се ускори: в случай че през юни износът падна с 50%, то през юли - с съвсем 59%.

“Газпром” показва, че извършва всички претенции на европейците. Причините за спада на износа са пониженото търсене от страна на европейците. Причините са известни. Това е политически стимулираният отвод на редица европейски страни да заплащат в рубли за газ и последвалото затваряне на крана от “Газпром”. Това е отводът на Украйна да получава директен газ през компресорната станция “Стахановка” и запазването на изпомпването единствено през “Суджа”. Газопроводът “Ямал-Европа” е затворен поради полските наказания и съветски контрасанкции. Германия спря узаконяването на приключения “Северен поток-2” по политически аргументи. И най-после, “Северен поток-1” може да изпомпва газ единствено до 20% от плановия си потенциал заради механически проблеми, основани от канадските наказания, където турбините на “Сименс” би трябвало да бъдат ремонтирани.

И най-после, значима причина за спада в търсенето от европейците е цената на газа. Когато цената на една стока се увеличи няколко пъти за къс интервал от време, търсенето автоматизирано стартира да понижава, тъй като не всеки може да си разреши да купува газ от 1000 $ за хиляда кубически метра до 2000 $, както е в този момент на тържищата.

Картината за “Газпром” на пръв взор наподобява неприятна. Ако обаче се заровите по-дълбоко, се оказва, че тази обстановка е преференциална както за “Газпром”, по този начин и за съветския бюджет.

„ Въпреки спада в производството и намаляването на износа на газ за европейските страни, както “Газпром”, по този начин и Русия няма да изгубят. Те могат повече от да компенсират изгубените размери заради високата цена “, споделя Наталия Милчакова, водещ анализатор във “Фрийдъм Финанс”

„ Не чакаме актуалната обстановка да се отрази отрицателно върху приходите на “Газпром” и страната в кратковременен проект “, споделя Филип Мурадян, старши шеф за корпоративни рейтинги в организация “Експерт РА”.

По-високите цени на газа тази година повече от компенсират спада в износа. Ако през 2021 година междинната цена на газа на “Газпром” за европейците беше 275 $ за хиляда кубически метра, то през първата половина на тази година тя е три до четири пъти по-висока - 800-1000 $ за хиляда кубически метра, съгласно открити източници, отбелязва Милчакова. “Газпром” към момента не е разкрил междинните цени на газа за тази година.

В същото време предходната година приходите на “Газпром” от експорт на газ по тръбопроводи към този момент доближиха рекордните 55 милиарда $. Общият размер на доставките възлиза на 203,5 милиарда куб. м, от които 175 милиарда куб. м се падат на Европейския съюз и Турция.

„ Тази година приходите на “Газпром” може да доближат 80 или даже 90 милиарда $, т.е. да набъбнат съвсем два пъти спрямо предходната година. Защо Русия да се пренапряга в тази обстановка, изключително в случай че нашият газ като цяло не е мечтан в Европа “, споделя Алексей Громов, енергиен шеф в Института по енергетика и финанси.

Колко ще спадне износът на Газпром за Европейски Съюз тази година? Експертите считат, че главният спад е завършил и в навечерието на отоплителния сезон, а още повече през зимата, европейците към момента интензивно ще купуват съветски тръбопроводен газ. Няма да може обаче да се върнат миналогодишните размери.

„ Газпром” е застрашен от внезапен спад на износа на газ за Европа. В светлината на понижаване на изпомпването или цялостно затваряне на няколко съществени маршрута, износът за Европа и Турция до края на годината може да спадне до 125 милиарда кубически метра, т.е. с повече от 50 милиарда кубически метра по отношение на 2021 година ”, споделя Павел Макаров, персонален брокер в “Уърлд Инвестмънт”.

Държавата няма да загуби: нейните доходи от налога върху добива на потребни изкопаеми и налога върху облагата на Газпром също ще порастват. През първите шест месеца на 2022 година приходите в бюджета за газ възлизат на 378 милиарда рубли, което е съвсем веднъж и половина повече от приходите от първата половина на 2021 година Общите доходи в бюджета от експортното мито върху газа възлизат на 1,175 трилиона рубли, което е 3,2 пъти повече от същия интервал на 2021 година, сподели Тамара Сафонова, доцент от Факултета по маркетинг и интернационално съдействие към Института по ръководство и районно развиване.

Освен това страната, която лиши миноритарните акционери на “Газпром” от дивиденти за 2021 година, а те трябваше да бъдат рекордни, ще получи „ доплащане “ върху налога за обезщетение от газовата корпорация, тъй че страната несъмнено няма да загуби от намаляването на добива на “Газпром”, добавя Милчакова.

Друга добра вест, с изключение на обстоятелството, че и “Газпром”, и страната ще печелят в пъти повече от когато и да било, от износа на газ, който е намалял в размери, е, че в източната посока доставките на газ, в противен случай, порастват.

„ Намаляването на доставките на газ за Европа разреши на „ Газпром “ да усили износа на газ посредством газопровода „ Силата на Сибир “ с 61%, което ускори позициите на Русия в региона на съдействието с Китай “, споделя Сафонова. По-специално, през юли доставките за Китай постоянно надвишаваха дневните контрактувани размери, до момента в който историческият връх за дневен размер на износа беше обновен три пъти, отбелязва “Газпром.”

Капацитетът на газопровода до Китай обаче е доста по-нисък от опциите за доставки на компанията за Европа. Следователно е невероятно газът бързо да се пренасочи към други пазари, какъвто е казусът с петрола. Анализатори от “ДжейПи Морган” споделят, че Русия е съумяла да пренасочи износа си на нефт от Европа без доста проблеми. Освен това те чакат растеж на добива в Русия през третото тримесечие по отношение на предходната година.

При газта обстановката е по-сложна. Тук е належащо да се изградят фабрики за ВПГ, чиито технологии са неразрешени заради глобите. Второто е построяването на нови газопроводи на изток. Затова за Русия е извънредно значимо да се контракти с Китай за нов водопровод през Монголия. Пекин обаче не бърза и протака, изкопчвайки най-изгодните условия за себе си и най-важното - ниска цена.

Докато Европа приема проекти за фрапантно понижаване на зависимостта от съветския газ, си коства да се подготвим за дълготраен спад в износа на газ по тръбопроводи за Европа.

Дългосрочната прогноза за 2025 година е износът на съветски газ за Европа да намалее до 100 милиарда куб. м (срещу 175 милиарда куб. м през 2021 г.). Преди шест месеца тази прогноза беше два пъти по-висока, а през 2025 година се очакваше износът ни на газ за Европа да нарасне до 200 милиарда кубически метра, споделя Макаров.

„ Нашата оценка от 100 милиарда кубически метра за 2025 година не включва 38 милиарда кубически метра, които „ Газпром “ би трябвало да изнесе за Китай до тази година по плана „ Силата на Сибир-1 “, или спомагателни доставки от към 7 милиарда кубически метра, които евентуално ще минават през неотдавна контрактувания маршрут „ Далечен Изток “ през тръбопровода Сахалин-Хабаровск-Владивосток, макар че и двете стойности са включени в нашия модел “, изяснява Макаров.

Ако сумираме доставките за Европа и Китай през 2025 година, тогава “Газпром” ще изнесе общо 145 милиарда кубически метра. Това е по-малко от 200 милиарда кубични метра, изнесени през 2021 година „ Кумулативният размер от 145 милиарда кубически метра през 2025 година е почти в сходство със междинните доставки за първото десетилетие на този век, тъй че експорта на “Газпром” е малко евентуално да се свие, само че ще бъде доста понижен спрямо нашите упования единствено преди шест месеца “, споделя Макаров.

Ако до този миг Русия и Китай подпишат нов контракт за газ и най-важното, в случай че съумеят да построят “Силата на Сибир-2”, тогава доставките за Китай, несъмнено, ще се усилят. Очаква се планът да изпомпва спомагателни 50 милиарда кубични метра годишно през Монголия. Това сигурно ще помогне още повече да компенсира спада в износа за Европа.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР