"Пресметнахме, че "само" 5.3 млрд. лв. ще струва да бъде

...
"Пресметнахме, че "само" 5.3 млрд. лв. ще струва да бъде
Коментари Харесай

Над 5 млрд. лв. чакат дупките по общинските пътища

"Пресметнахме, че "само " 5.3 милиарда лева ще коства да бъде избавена общинската пътна мрежа от окаяното й положение, довериха за „ БАНКЕРЪ” хората от Националното съдружие на общините в Република България. Това е изводът от направения разбор на експлоатационното положение на тези пътища от позиция на нужния финансов запас за ремонта им, за реконструкцията им и за превантивната им поддръжка.

Според систематизираните данни от локалните администрации към 1200 общински пътя са в неприятно положение, към 900 са в незадоволително и едвам 200 пътища заслужават оценка към "Отличен ".

Процентно, към 60% от общинските пътища (или елементи от тях) имат потребност от ремонт или от реорганизация. Това значи, че повече от половината или забележителна повърхност от настилката на тези пътища е развалена, по нея са формирани коловози, има деформации. Общата дължина (на база на показаната информация от 260 общини) на пътищата, нуждаещи се от ремонт или реорганизация е 11 250 км.

По показаните данни от общините над 380 уреди (в това число мостове, пътни надлези и подлези, водостоци) са в неприятно положение, част от тях - напряко в спешно, и едвам 86 - в чудесно.

Анализът е изпратен на районното министерство и общините чакат неговото мнение и някакви дейности, разясни за „ БАНКЕРЪ” Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ.

Държавата би трябвало да приключи порочната си процедура да се стиска за общинските пътища. Това е казус – за репубилканската пътна мрежа да се дават 3-4 пъти повече пари за поддръжка и ремонт, в сравнение с за пътищата по места”. Това комернтира особено за „ БАНКЕРЪ” Гинка Чавдарова, някогашен дълготраен началник на Сдружението на общините, в този момент съветник на свободна процедура.

„ Да, общинската пътна мрежа е много по – евтина, тъй като пътищата са много по-тесни и самото им строителство и ремонт гълтат доста по-малко средства по норматив. Но в Европейски Съюз цитираното от мен съответствие е 2 към 1, а не 4 към едно”, сподели още Чавдарова. Пренебрежителното отношение към общинската пътна мрежа е необичайно от позиция на хубавичко логичност - в този момент да се прибереш вкъщи, откакто излезеш от автомагистралата или от първокласния път е равнозначно да хващаш пътя „ за ада”, сподели още Чавдарова.

Специалистите заключават от изнесените данни, че с цел да се възстановява положението на общинската пътна мрежа, са нужни към 5, 3 милиарда лева Очевидно този запас не може да бъде обезпечен посредством какъвто й да растеж на целевата дотация за финансови разноски на общините, нито посредством спомагателни прехвърляния с Постановление на Министерски съвет настоящо през годината, признават от НСОРБ.

Анализът демонстрира, че и европейският запас също не предлага решение – за информация, със средства от Програмата за развиване на селските региони от 2007 година до момента са реконструирани едвам 902 км или по-малко от една десета от нуждаещите се от ремонт пътища.

България изостава в частта за локалните пътища както от „ слабаците” в Европейски Съюз, по този начин и от съседите си, които не са в състава на Евросъюза.

До приемането на България в Европейски Съюз през 2007 година Португалия е най-бедната държава-членка, с отчайваща пътна инфраструктура. Сега страната има 68 732 км мрежа от пътища, от които съвсем 3000 км са част от 44-магистрална система. Поддръжката на общинските пътища е съвършена.

Автомагистралите в Сърбия (на сръбски: Аутопут) към 2016 година са 5 на брой. Общата дължина на построените автомагистрални пътища в страната към началото на 2019 година е 962 км. Но западната ни съседка не жали пари и за общинската пътна мрежа - по последни данни Сърбия е в развой на вложение в нея на 2.4 милиарда евро.

В съседката Македония пък преди 2 години личнo прeмиeрът Зoрaн Зaeв дaдe cтaрт нa cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaлaтa oт Рaнкoвцe дo Кривa Пaлaнкa, нeдaлeч oт бългaрcкaтa грaницa. Мaгиcтрaлaтa e c дължинa oт 23 килoмeтрa и нeйнoтo cтрoитeлcтвo ще завърши дo 2021 година

УС на НСОРБ предлага основаване на Национална стратегия „ Общински пътища “ с годишен бюджет от 300 млн. лева, които да обезпечи държавният ни бюджет. Програмата би трябвало да се управлява от Министерството на районното развиване и благоустройството, по сходство на националните стратегии, които ръководи МОН. Критериите за достъп на общините до Програмата следва да регистрират положението на правите, както и разпределението им по региони за обмисляне и да бъдат направени взаимно с НСОРБ. Предложението за основаване на програмата ще бъде импортирано като част от пакета оферти на НСОРБ по Бюджет 2021.

Според предоставените данни от общините, за към 600 общински пътя са създадени капиталови планове за ремонт или за реконструкцията им.Те са в друга фаза на планиране - механически или работен план. Ремонтът или рехабилитацията на 1 445 общински пътя са включени в стратегически документи на съответната община - в Общинските проекти за развиване 2014-2020 година или в капиталовите им стратегии.

Някои от от общините показват, че за ремонта или рехабилитацията на част от общинските пътища са подписани контракти за безплатно финансиране по Програма за развиване на селските региони 2014-2020 година

Поради опцията да настъпят промени в дължините на общинските пътища по една или друга причина, както и заради посочените ориентировъчни дължини на общинските пътища, които се нуждаят от ремонт или от реорганизация, НСОРБ предложи направената електронна база данни да бъде общодостъпна през интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството и по длъжностен път да бъдат отразявани измененията, с цел да се поддържа актуалността на информацията.

Състояние на настилките в километри

Състояние на настилките Дължина в км

Добро 3 157

Средно 3 841

Лошо 8 748

Без трайна настилка 2 690

Обща дължина 17 169

Състояние на настилките по брой пътища

Състояние на настилките Брой пътища

Отлично 200

Добро 392

Задоволително 1266

Незадоволително 900

Лошо 1200

Общо 3958

Легенда:

Отлично положение – няма забележими повреди

Добро положение – с повреди по настилките от 1-10%;

Задоволително положение – с повреди по настилките от 11 % до 30%

Незадоволително положение – с повреди по настилките от 31-50%

Лошо положение – с повреди по настилките на повече от 30%
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР