Преследвани от президента Абдел Фатах ас Сиси, след като получиха

...
Преследвани от президента Абдел Фатах ас Сиси, след като получиха
Коментари Харесай

10 г. след народното въстание в Египет: Мюсюлмански братя са жестоко репресирани, но не и победени

Преследвани от президента Абдел Фатах ас Сиси, откакто получиха властта след националното въстание от 2011 година, " Мюсюлманските братя " в Египет са решени да преодолеят тестванията и разчитат на нов протест за прогонване на настоящия режим, разяснява Българска телеграфна агенция.

Убивани, хвърляни в пандиза или тласкани към заточение, членовете и ръководителите на " Мюсюлманските братя " са жертви на безмилостна принуда в Египет, откогато през 2013 година армията прогони техния представител - президента Мохамед Морси, който беше демократично определен предходната година.

Тогава отпред на армията беше Абдел Фатах ас Сиси. Преди това той беше началник на разузнаването при Хосни Мубарак, който беше свален от власт с въстанието от 2011 година

" Движението на " Мюсюлманските братя " е на 93 години и към този момент е минавало през сходни тествания, да вземем за пример при ръководството на Гамал Абдел Насър през 1954 година до освобождението на предводителите му от пандиза през 1974 година Групировката нито се разпадна, нито прекъсна връзката с членовете си през всички тези години ", съобщи от Истанбул представителят на придвижването Талаат Фахми.

" Движението знае по какъв начин да контактува с членовете си по способи, пригодени към настоящите политически условия и режим на сигурност ", добави той.

Фахми е лежал осем пъти в пандиза при ръководството на Мубарак. Той напуща Египет и се открива в Истанбул през 2015 година, откакто е бил две години в пандиза след вземането на властта от военните.

" По-зле в сравнение с при Мубарак "

" Днес ситуацията в Египет е по-зле, в сравнение с при Мубарак, който най-малко се стремеше да поддържа някакъв баланс, до момента в който сегашният пучистки режим не го е грижа за това. Това е един свиреп режим, който ръководи със мощ, с цел да попречи на хората да подхващат дейности или да излязат на улицата ", сподели той.

Фахми счита, че въпреки Сиси да ръководи с желязна ръка, той в последна сметка ще бъде затрит от национално въстание като това, което накара Мубарак да подаде оставка в разгара на Арабската пролет.

" При настоящия режим в Египет не е допустима смяна посредством избори. Само общонародни дейности могат да накарат тези хора да правят отстъпка ", сподели той.

" Никоя неправда не може да трае постоянно. Търпението на хората и способността им да толерират протичащото се не са безгранични. Неизбежно е хората да излязат на улицата, само че не знам по кое време, тъй като никой не може да предскаже датата на една гражданска война ", добави Фахми.

Сиси се показва като бариера пред радикалния ислям, с цел да се хареса на западните страни, само че даже тези измежду тях, които го поддържат, " стартират да си дават сметка, че той е докарал Египет до ръба на имплозията ", счита Фахми.

" Никакво бъдеще "

" При тази власт Египет няма никакво бъдеще ", съобщи Фахми и упрекна армията, че " е поставила ръка на национални компании и хвърля предприемачи в пандиза, с цел да вземе компаниите им ".

" Днес армията управлява сред 70 и 80 % от стопанската система и компаниите на страната ", счита той.

Фахми също така твърди, че придвижването му не се бои, че може да пострада от сдобряването на Катар със противниците му от Залива и Египет. Конфликтът сред тези страни и Катар породи точно от обвиняванията им към Доха, че поддържа " Мюсюлманските братя ", които другите страни считат за терористична организация.

" Една от мощните страни на " Мюсюлманските братя " е, че те не зависят от едно или друго държавно управление. Цялата финансова помощ, която получават, идва от членовете на придвижването. Не получаваме никаква поддръжка от Катар, от Турция или която и да било друга страна и това е една от аргументите за дълголетието на придвижването ", увери той.

Според него единствената форма на помощ, която " Мюсюлманските братя " получават от Турция, е разрешението й придвижването да действа на нейна територия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който произлиза от политическия ислям, назовава Сиси " превратаджия " и упреква египетските управляващи, че са умъртвили Морси, който умря през 2019 година, откакто колабира в правосъдната зала по време на процеса си.

" Никога не слагаме в неловко състояние страна, в която присъстваме, и не вършим нищо, което да е в прорез с нейните закони и обичаи ", съобщи Фахми.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР