Пресъздавайки условията на формиране на Земята, учените все повече научават

...
Пресъздавайки условията на формиране на Земята, учените все повече научават
Коментари Харесай

Желязото помага да разберем как са се образували Земята и Луната

Пресъздавайки изискванията на образуване на Земята, учените от ден на ден научават по какъв начин желязото се изпарява и по какъв начин този стоманен дъжд въздейства върху образуването на Земята и Луната. Учени от Националната лаборатория Lawrence Livermore, Националната лаборатория Sandia, Харвардския университет и Калифорнийския университет в Дейвис, употребявали един от най-мощните източници на лъчение - Z-машината на Националната лаборатория Sandia за пресъздаване на изискванията, които са довели до образуването на Земята.

Те подложили проби от желязо на високи налягания в машината, свивайки алуминиеви пластини в стоманените проби с извънредно висока скорост. Учените създали нова ударно-вълнова методика за установяване на сериозните условия за влияние, нужни за изпаряването на желязо.

Изследователите разкрили, че за изпарение на желязото би трябвало доста по-ниско стремително налягане от предстоящото, което значи, че в процеса на образуване на Земята се е изпарявало доста повече желязо, в сравнение с се смяташе до момента.

След изстудяване парата кондензира в стоманен дъжд, който се смесва с към момента разтопената тога на Земята.

Този развой може да изясни за какво Луната, която се счита, че са образувала по същото време не е задоволително богата на желязо, макар че е била изложена на сходни удари. Авторите допускат, че по-малката гравитация на Луната може да е предотвратила отлагането на по-голямата част от изпареното желязо. Изследването е оповестено на 2 Март в Nature Geoscience.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР