Препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК) за завръщането на руските

...
Препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК) за завръщането на руските
Коментари Харесай

МОК уточни, че препоръките за връщане на руснаци и беларуси са само за Азия

Препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК) за завръщането на съветските и беларуски спортисти се отнасят единствено за интернационалните надпревари в Азия, а не за Олимпиадата в Париж 2024, оповестиха от пресслужбата на МОК.
 МОК предложи руснаците да бъдат позволени до присъединяване в интернационалните надпревари при избрани условия МОК предложи руснаците да бъдат позволени до присъединяване в интернационалните надпревари при избрани условия
" Все още не е взето решение за присъединяване на спортисти с съветски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Става дума за присъединяване им в интернационалните надпревари в Азия през идния летен сезон. В нито един от оповестените от МОК документи не е упоменато за присъединяване на Олимпийските игри в Париж на спортисти с съветски или беларуски паспорт ", се споделя в изказване на МОК, представено от ТАСС.

" Някои квалификационни шампионати в няколко типа спорт към този момент се организираха. МОК няма да желае от интернационалните федерации да трансформират със задна дата своите квалификационни системи, с цел да се разпределят спомагателни квоти на спортисти с съветски или беларуски паспорт, които са пропуснали квалификациите поради войната ", прибавиха от МОК.

Заплахата от протест на Олимпийските игри в Париж 2024 от страна на Националния олимпийски комитет на Украйна опонира на основите на олимпийското придвижване и правилата, които то отстоява, прибавиха от МОК.
 Париж 2024 ще се съобрази с решението на МОК по отношение на присъединяване на спортисти от Русия и Беларус Париж 2024 ще се съобрази с решението на МОК по отношение на присъединяване на спортисти от Русия и Беларус
На 3 февруари Общото заседание на НОК на Украйна ще разиска опцията за протест на Игрите във френската столица.

" Заплахата от протест на Олимпийските игри, която в този момент се преглежда от НОК на Украйна, опонира на основите на олимпийското придвижване и правилата, които то отстоява. Бойкотът е нарушаване от Олимпийската харта, която задължава всички НОК да " вземат участие в Олимпийските игри посредством изпращане на спортисти ". Както демонстрира историята, предходните протести не са постигнали своите политически цели и са служили единствено за санкции на спортисти, които бойкотират НОК ", прибавиха от МОК.
 Латвия обмисля протест на Париж 2024, в случай че съветските спортисти вземат участие на олимпиадата Латвия обмисля протест на Париж 2024, в случай че съветските спортисти вземат участие на олимпиадата
В края на февруари 2022 година МОК предложи на интернационалните федерации да не позволяват спортисти от Русия и Беларус да вземат участие в надпревари поради събитията в Украйна. На 25 януари МОК издаде нова рекомендация, предлагаща да се разреши на спортистите от тези страни, които не вземат участие интензивно в поддръжка на специфична военна интервенция, да се завърнат в интернационалните надпревари, само че с безпристрастен статут.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР