Препоръката на ЕК Албания да започне официални преговори с ЕС

...
Препоръката на ЕК Албания да започне официални преговори с ЕС
Коментари Харесай

Станишев: Крайно време е Албания и Македония да започнат преговори за членство в ЕС

Препоръката на Европейска комисия Албания да стартира публични договаряния с Европейски Съюз за присъединение, както и подновяването на тази рекомендация за Македония (след като й беше „ отнета “ през последните години от мандата на Груевски) са добра вест и огромен триумф за страните, защото отразяват постигнатия от тях прогрес. Това е добра вест и за България, защото ние сме извънредно заинтригувани от стабилността и европейската интеграция на Балканите. Това съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в Страсбург във връзка годишните отчети на Европейска комисия за напредъка на страните-кандидати за участие в Европейски Съюз, оповестяват от пресцентъра на ПЕС.

„ Надявам се страните-членки на Европейски Съюз да одобрят това предложение допустимо най-бързо. Премиерите от нашето политическо семейство изрично поддържат този развой, тъй като това ще донесе по-голяма непоклатимост за района. ПЕС постоянно е подкрепял процеса на присъединение на Западните балкани и ще продължим да оказваме всякаква помощ и съдействие, тъй като знаем, че пътят е сложен. Следващата стъпка в тази посока ще бъде срещата на министър председателите на ПЕС и министър председателите и социалистическите водачи от Западните Балкани в София на 16 май, преди разширената среща на Европейския съвет “, съобщи Станишев.

„ Започването на договарянията обаче неизбежно минава през разрешаването на насъбраните двустранни проблеми. Посланието на Европейски Съюз към страните е ясно – научете се да вършиме взаимни отстъпки, тъй като Европейски Съюз действа точно посредством постигането им. Изключително съм удовлетворен от обстоятелството, че точно социалистически държавни управления възприемат този метод. Кабинетът на Зоран Заев в Македония подписа контракт за добросъседство с България след близо 10 години отсрочване от страна на Груевски. Преговорите по разногласието за името с Гърция също напредват. В Албания социалистите отпред с Еди Рама твърдо отстояват европейските полезности. Сигурен съм, че до момента в който те са отпред на своите страни, ще създадат всичко допустимо да изпълнят критериите. Диалогът сред Сърбия и Косово остава един от най-сложните и най-важни проблеми в района, само че има и редица други. Те би трябвало да бъдат решени преди влизането в Европейски Съюз “, уточни водачът на ПЕС.

„ Присъединяването към Европейски Съюз обаче не е лотария, от която Македония и Албания са спечелили. Те занапред ще би трябвало да потвърдят, че извършват всички критерии за участие и тогава и единствено тогава могат да бъдат признати. Европейски Съюз обаче също би трябвало да показва по-голяма ангажираност в района и новата тактика на Комисията е стъпка в тази посока – повече планове и начинания, повече съгласуваност, повече вложения. Специални възторженостти заслужават напъните на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Федерика Могерини, която показва стратегически метод и ангажираност с проблемите на района “, добави още той.

„ По отношение на Турция мисля, че Комисията можеше да употребява по-остър и безапелационен звук, както направи Екологичен потенциал. Наистина, по редица въпроси имаме потребност от стратегическо партньорство, само че подкопаването на демокрацията и пренебрегването на човешките права в южната ни съседка не могат да останат без последици. Европейски Съюз е на първо място съюз на полезности и правила, а с това държание Турция продължава да се отдалечава от Общността с огромни крачки “, безапелационен е водачът на ПЕС.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР