Препоръчваме ви да обърнете внимание на есенното богатство и да

...
Препоръчваме ви да обърнете внимание на есенното богатство и да
Коментари Харесай

Какво да купите на пазара през септември: Най-полезните сезонни продукти

Препоръчваме ви да обърнете внимание на есенното благосъстояние и да добавите към вашата диета плодове, зеленчуци и други потребни артикули. Дайте си нови гастрономически страсти и подсилете тялото си с витамини и минерали, тъй като в сезонните плодове те се намират в огромни количества.

В идващите редове може да видите седем от най-яките сезонни артикули, които би трябвало да бъдат сложени в хранителната кошница през септември. Обърнете им внимание!

Плодове

 Какво да купите на пазара през септември: Най-полезните сезонни артикули

Есенните плодове са склад за витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни субстанции. През септември сезонът е в самото начало, тъй че ще имате време да се насладите на усета и аромата на есенните плодове. Яжте ги в прясна форма, прибавете ги в зърнени храни и сладки, пригответе десерти и сосове от тях. Не забравяйте да съхраните есенните плодове за зимата: подгответе сладко, конфитюри и плодови питиета. Те ще ви оказват помощ по време на сезона на мраз и инфекциозни заболявания, защото есенните плодове укрепват имунитета и усилват отбраната на организма.

Тиква

 Какво да купите на пазара през септември: Най-полезните сезонни артикули

Тиквата е кралицата на есенния сезон. Тя става все по-популярна и се трансформира от другоземен артикул в съществена съставна част на домашно приготвени храни. Тиквите от разнообразни сортове, с по-твърда компактност са с дълъг период на валидност.

С тиквата може да бъде приготвено многообразие от ястия: крем супи, салати и предястия, гювечи, картофено пюре и десерти. А да вземем за пример в печена форма с мед и ядки – тиквата е неповторим десерт!

Морски зърнастец

Морският зърнастец е друга известна есенна храна, която заслужава особено споменаване. Това зрънце е част от доста медикаменти и има в действителност чудодейни свойства. Има удобен резултат върху здравето на очите, стомашно-чревния тракт, сърцето и кръвоносните съдове. Също по този начин възстановява съня и успокоява нервната система. Създава атмосфера на уют и усъвършенства отбраната на тялото. Пийте постоянно чай от морски зърнастец, с цел да не се разболявате в дъждовното есенно време.

Шипка

 Какво да купите на пазара през септември: Най-полезните сезонни артикули

Шипката е другият шлагер на есенния сезон. От нея можете да приготвите апетитен и затоплящ чай. Такава напитка ще ускори имунитета и ще помогне в битката против настинките. Това се дължи на богатия състав на потребни субстанции: съдържа диетични фибри, протеини, витамини от група В, К, Е, РР, органични киселини, етерични масла. Между другото, шипката е рекордьор по наличието на витамин С. Това вещество е повече в него, в сравнение с в лимони и касис. Добавете я в диетата си, в случай че желаете да останете енергични и дейни, даже и през есенния сезон.

Грозде

 Какво да купите на пазара през септември: Най-полезните сезонни артикули

Любители на сладко грозде, радвайте се! Септември е идеалното време да отидете на пазара за стръкче от обичаното ви грозде. Този месец на рафтовете на пазарите и супермаркетите има най-популярните сортове грозде.

Гроздето е потребно за тялото. В своята конструкция има всички нужни за растежа и развиването на човешка субстанции, в това число витамини К и С, мед, калий, фибри. Гроздето усъвършенства защитните сили на организма, усъвършенства функционалностите на сърцето и кръвоносните съдове, успокоява нервната система и усъвършенства настроението.

Ябълки

 Какво да купите на пазара през септември: Най-полезните сезонни артикули

Англичаните имат красива сентенция: " Само една ябълка дневно избавя от всички заболявания. " И това не са единствено думи: ябълките съдържат висока централизация на витамини, минерали, потребни захари и киселини, които удобно засягат човешкото тяло. Ябълките укрепват имунитета, усъвършенстват храносмилането, почистват организма от отрови и шлаки. Септември – сезонът на тези прелестни плодове. Ябълките също могат да се пекат, да се прибавят към салати или зърнени храни.

Пъпеши и дини

 Какво да купите на пазара през септември: Най-полезните сезонни артикули

Пъпешите и дините остават безспорно любимците на есенния сезон. Ако през август към момента съществуваше риск да не се купуват узрелите плодове, то през септември той се свежда до най-малко. Сега на пазарите се продават най-захарните и сочни дини и пъпеши.

При избора на плодове, обърнете внимание на външния им тип. При дините и пъпешите не би трябвало да има забележими повреди и вдлъбнатини. Не купувайте плодове с пукнатини - посредством тях бактериите могат да попаднат в целулозата и да образуват нездравословни микроорганизми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР