Преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините

...
Преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините
Коментари Харесай

Асен Василев иска реални данъчни оценки, а за промилите общините да решават сами

Преотстъпването на част от налога за физическите лица на общините не може да е с идентичен % за всички. Ако просто върнем назад два от 10-те % на локалната власт, ще се получи отваряне на голяма ножица сред тях. Средната заплата в София е 2700 лева, а в страната е 2000, само че има общини, където тя е близо до минималната или към 1000 лева Ако просто въведем автоматизирано един % в локалната хазна, ще продължи наклонността хората да идват в София, която като община ще получава и големи пари, а дребните няма да могат да наваксат.

Това изясни финансовият министър Асен Василев пред кметовете на събитието на " - " Общините - вероятност 2027 ", откакто тематиката за финансовата децентрализация се оказа на фокус за множеството от участниците.

Целта е срещата да даде опция на кметовете, доста от тях новоизбрани, да се ориентират във връзка с това с какво могат да са им потребни изпълнителната власт и бизнесът при развиването на общините.

Данък здания и такса боклук ще могат да се подвигат на всеки две години, в случай че парцелите в съответната община са поскъпнали за това време с над 10%. Това значи, че в случай че в този момент за апартамент в София в необятния център данъкът е 350 лева, а цените на парцелите за 2 година са се вдигнали с над 10%, то данъчната оценка ще се актуализира със съответното изменение в цената, регистрирана от Национален статистически институт.

Много е значимо да не лъжем. Данъчните оценки би трябвало да са действителни, а не отпреди 16 години. Тази смяна не значи, че налозите ще се подвигат, а че общините сами ще могат да преценяват дали на тяхна база ще могат да подвигат промилите, уточни финансовият министър.

Много е значимо да стъпим към действителните цени, в случай че приказваме за изсветляване, а не измислени от 16 година оценки. Това не вменява на кметовете да вдигнат налозите. Ние сме техническият вносител на това предложение. Ако желаеме да вършим верните неща, не би трябвало да се влияем от това по какъв начин ще реагират камерите, изясни Василев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР